Nyheter från Fjärrvärmemässan

Rätt personer med rätt branschtillhörighet. Det har resulterat i flera nya och potentiella affärer. Så beskriver utställarna årets mötesplats för det hållbara samhället på Elmia i Jönköping. Återigen har sammanförandet av VA-, fjärrvärme-, samt avfall- och återvinningsbranschen skapat lösningar för framtidens utmaningar.

Moderna och till utsidan stiliga fjärrvärmecentraler är en bristvara. Umeå Energi såg utvecklingspotential – och ingick ett samarbete med stadens designhögskola. På Fjärrvärmemässan visades ett flertal prototyper upp.

Framtiden blir allt mer digitaliserad och fjärrvärmebranschen är inget undantag. Det visar det Karlshamnsbaserade företaget NODA genom sina intelligenta styrfunktioner.

– I en fastighet där det är väldigt varmt finns det ingen anledning att elda på, säger Pär Sundberg, säljare på NODA Intelligent Systems.

Energiföretagen Sverige väntar fortfarande på svar från regeringen när det gäller ett teknikneutralt regelverk för energikraven i Boverkets byggregler. Regler som är viktiga i konkurrensen på värmemarknaden.

– Vi vill inte ha regler som är mer fördelaktiga för fjärrvärme, utan endast neutrala villkor, säger Annika Johannesson, kommunikationssamordnare på Energiföretagen Sverige.

På tisdagseftermiddagen under Fjärrvärmemässan vändes blickarna mot Pernilla Winnhed, vd för branschorganisationen Energiföretagen Sverige. Hon ser en ljus framtid, men också en del utmaningar, inom fjärrvärmesektorn.

Mötesplatsen för det hållbara samhället på Elmia i Jönköping är nu invigd. Under tre dagar med start idag sammanstrålar branscherna inom VA, avfall och återvinning samt fjärrvärme.

– Ett häftigt sätt att mötas på, sa Paul Molin, ordförande för VARIM, efter att ha presenterat sin branschorganisation under invigningen.

Pöyry Management Consulting presenterar en metodik för Operational Excellence under Fjärrvärmemässan på Elmia i Jönköping. Utan anläggningsändringar kan de flesta svenska fjärrvärmeföretag inom loppet av ett år tredubbla sin EBITDA.

Marknaden för cleantech i Ukraina är inne i en expansiv fas och intresset för svenska företag är stort. Under Mötesplatsen för det hållbara samhället arrangerar Business Sweden en workshop för företag inom cleantech som är intresserade av en etablering i Ukraina.

Jönköping står i fokus för en ny spännande fjärrvärmeteknik. Runda Huset, som är en 16 våningar hög kontorsbyggnad i den nya stadsdelen Munksjöstaden, är först i världen med ett nytt självreglerande klimatsystem. Bakom den unika konstruktionen står Lindab Indoor Climate Systems.

Sedan början av april finns en ny energibranschförening, Energiföretagen Sverige. Den har bildats av medlemmarna i de två tidigare föreningarna Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme. 

Boendeförmedlingen Great Living erbjuder ett hemtrevligt och prisvärt privat boendealternativ för den som besöker eller ställer ut på mässan. Den som bokar kan utifrån tillgänglighet även få tillgång till egen kock på plats eller en skön massagestund.

Jan Eriksson, Key Account Manager på Wideco.

Genom att få en larmsignal om läckage i rörledningssystem kan det upptäckas i tid och därmed åtgärdas.
– Vi ger kontroll över utrymmen där skador kan vara svåra att upptäcka i tid. På så sätt kan de åtgärdas innan de blir alltför kostsamma, berättar Jan Eriksson, Key Account Manager på Wideco Sweden AB. 

Noda

Fjärrvärmen måste göras intressant igen för att kunna stå sig i konkurrensen med andra värmesystem. Det menar Patrick Isacson, vd på Noda Intelligent Systems.

Dennis Eliasson, General Manager Osby Parca/Enertech. Foto: Osby Parca

Varma vintrar och låga oljepriser gör det tufft för Sveriges panntillverkare. Men allt går i cykler och det kommer att vända och då gäller det att synas, menar Dennis Eliasson, General Manager Osby Parca/Enertech.