Winnhed vill ha hållbar energi för alla

På tisdagseftermiddagen under Fjärrvärmemässan vändes blickarna mot Pernilla Winnhed, vd för branschorganisationen Energiföretagen Sverige. Hon ser en ljus framtid, men också en del utmaningar, inom fjärrvärmesektorn.

I våras bildades Energiföretagen Sverige av medlemmarna i Svensk energi och Svensk fjärrvärme. Branschorganisationens målsättning är att utveckla energibranschen utifrån gedigen kunskap och samverkan. Deras vision är enkel, men tydlig: Hållbar energi för alla, alltid.

– Sverige ligger redan långt framme i utvecklingen och det är många länder som tittar på vår expertis och samtidigt inser att vi sitter på stor kunskap. På senare tid har vindkraft och solenergin fått vind i seglen, vilket är glädjande. Samtidigt behöver vi vattenkraften och biobränslen i lika stor omfattning som tidigare. Alla energikällor är viktiga, förklarar Pernilla Winnhed, vd för branschorganisationen Energiföretagen Sverige.

Under sitt anförande lyfte Winnhed också fram fjärrvärmens roll i energisystemet, men också de möjligheter och eventuella hinder som finns för att kunna utveckla fjärrvärmens fulla potential. Att Sverige tidigare i år fick en blocköverskridande energiuppgörelse var viktig, konstaterade Winnhed. Bakom överenskommelsen stod Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Överenskommelsen ska ge en kontrollerad övergång till ett helt förnybart elsystem med mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

– Det ger oss en klarhet i hur vi ska arbeta framöver, samtidigt underlättar den de investeringar som väntar. Vi behöver nämligen bygga ett långsiktigt system som gynnar fjärrvärmens framtid, säger Pernilla Winnhed.

Enligt Pernilla Winnhed har även EU och FN tagit fram en miljöstrategi för hur fjärrvärmeresurserna ska utnyttjas på bästa sätt.

­– Hållbar utveckling för mig är att tänka på miljön samt de sociala och ekonomiska delarna. Det finns något klokt i att spara på resurserna eftersom det inte finns obegränsat med energi i världen. Det blir en utmaning att använda all energi på rätt sätt i framtiden, men min känsla är att vi klarar det, avslutar Pernilla Winnhed.

Publicerad
2016-09-27
Bilder
Pernilla Winnhed, vd på Energiföretagen Sverige, vill se hållbar energi för alla. Foto: Mediaspjuth/Elmia AB