Designskola i Umeå tog fram snyggare fjärrvärmecentraler

Moderna och till utsidan stiliga fjärrvärmecentraler är en bristvara. Umeå Energi såg utvecklingspotential – och ingick ett samarbete med stadens designhögskola. På Fjärrvärmemässan visades ett flertal prototyper upp.

Det var i samband med en lunch Ulf Lindqvist och Lisa Lydemar på Umeå Energi började diskutera fjärrvärmecentraler. Båda beklagade sig över produkternas utseende och konstaterade att centralerna ser krångligare ut än vad de är.

­– Då kom vi på idén att höra av oss till Designhögskolan på Umeå universitet, som av många anses vara världens bästa skolor för industridesign. Vi besökte skolan i två vändor och de blev intresserade av att anta projektet, säger energiingenjör Ulf Lindqvist.

Under fem veckor fick förstaårseleverna ta fram sina konceptidéer. De analyserade vilka funktioner en fjärrvärmecentral har och samlade in information genom att intervjua fjärrvärmekunder. Totalt kunde klassen presentera 15 olika prototyper i skala 1:3.

– Eleverna har tänkt utanför boxen och ingen prototyp är den andra lik. Med tanke på att centralerna oftast står i tvättstugan är det viktigt att den är snygg och passar in i rummet, förklarar Lindqvist.

På Fjärrvärmemässan i Jönköping visades fem exemplar upp i Energiföretagen Sveriges monter. Enligt Ulf Lindqvist är det dock fortfarande oklart om det ska satsas på något av förslagen.

– Det är trots allt en kostnadsfråga, men förhoppningen är att det blir av. I Umeå finns det i alla fall tillverkare som har visat intresse.

Mellan 2000 och 2010 upplevde branschen en kraftfull boom då allt fler villaägare ville installera fjärrvärme. Centralerna kommer dock en dag att behöva bytas ut och då vill Ulf Lindqvist leverera snyggare varianter.

– Kan vi med att installera samma plåtburk som för 15 år sedan? Enligt mig behöver fjärrvärmecentralerna få en betydligt modernare look. Dessutom behöver vi gömma bort de fula rören som finns innanför kåpan. Det räcker med att se displayen och de nödvändiga vreden.

Fjärrvärmens största konkurrent på marknaden är värmepumparna. Av förståeliga skäl vurmar Ulf Lindqvist för fjärrvärme även i framtiden.

– Installationskostnaden är billigare än en värmepump, även om driftkostnaden är högre på fjärrvärmesidan. Livslängden är dock bättre med en fjärrvärmecentral och den känns betydligt tryggare att ha i sin villa, avslutar Ulf Lindqvist.

Publicerad
2016-09-29
Bilder
Ulf Lindqvist, energiingenjör på Umeå Energi, ångrar inte att man kontaktade designhögskolan. Foto: Mediaspjuth/Elmia AB