Den 29-30 juni samverkade en rad viktiga aktörer för att skapa den digitala mötesplatsen Elmiadalen, med syfte att möjliggöra erfarenhetsutbyte och tillvarata den innovationskraft som finns i Sverige. Stort tack till alla programledare, moderatorer, produktionspartners, arrangörpartners och Världens Barn.
Under Elmiadalens samlades det in totalt 515 941 kr till Världens Barn.
Tack alla som bidragit!
Programmet lyfte teman som hälsa och social hållbarhet, samhällsutveckling, inhemsk livsmedelsförsörjning, internationell samverkan, miljöfrågor, företagande, kapitalmarknad, kompetensförsörjning, krisberedskap och möjligheterna med ny teknik. Alla dessa viktiga frågor varvades med musik och underhållning.
Under dagarna genomfördes en spännande omröstning om vad som är godast – småländsk ostkaka eller gotländsk saffranskaka – där den småländska ostkakan stod som vinnare efter en jämn kamp. I samband med omröstningen skedde insamling till Världens Barn.
Under Elmiadalen varvades aktuella frågor med underhållning. Programmet lyfte övergripande frågor som Inhemsk försörjning eller internationell samverkan? Hur får man mer för mindre? Lever vi nu som vi lär? Vilken roll spelar samhällsutveckling för livskvalitet?
Lottie Knutson agerar programledare och leder oss genom Elmiadalen tillsammans med moderatorer, politiker, företagsledare och andra experter.
Att hjälpa utsatta barn är kanske mer angeläget än någonsin i spåren av COVID-19 pandemin. Elmiadalens insamling till Världens Barn bidrog med hela 515 941 kronor.
Är internationell handel en förutsättning för global tillväxt? Till vilken grad behöver ett land vara självförsörjande? Fungerar det med ett rakt svar för alla branscher, varor eller tjänster?
Ett exempel är frågan hur viktig skyddsutrustning ska fördelas. Till vilken grad ska vi först täcka behoven inom ”den egna gränsen” innan vi delar med oss till andra?
Befolkningstillväxten i världen fortsätter växa i accelererande tempo. Hur kommer fördelningen mellan löntagare och bidragsberoende se ut framgent?
Hur säkrar vi kompetensförsörjningen?
Hur påverkar det att allt fler är sjukskrivna i stressrelaterade sjukdomar och att allt fler äldre i samhället är i behov av vård, omsorg och boendeformer?
Kommer framtidens samhälle vara mer eller mindre segregerat än idag?
Digitalisering, hållbarhet och kompetensförsörjning har länge varit på agendan. Har vi människor utvecklats i hur vi använder tekniska hjälpmedel till samma grad som tekniken har utvecklats?
Kan ett virus som COVID-19 lyckas bättre och snabbare i att reducera människans negativa fotavtryck på jorden än vad vi människor klarar själva?