Volvokoncernen och Renova visar självkörande sopbil

Volvokoncernen och Renova testar i ett gemensamt forskningsprojekt en självkörande sopbil. Fordonet är utrustat med sensorer som kan läsa av omgivningen och föraren kan sköta färden mellan sopkärlen med ett knapptryck. Den självkörande sopbilen väntas få stor betydelse både för förarnas arbetsmiljö och för miljön, och visas upp onsdagen den 26 september på Elmia Avfall & Återvinning.

– Det finns en fantastisk potential att omsätta de snabba tekniska framsteg som sker inom automationsområdet till praktisk nytta för kunder och samhälle. Vår självkörande sopbil är globalt banbrytande på området, och en av flera spännande innovativa automationslösningar som vi arbetar med just nu, säger Lars Stenqvist, Chief Technology Officer Volvo Group.

Tekniken i den självkörande sopbilen är till stor del samma som Volvokoncernen testar för lastbilar i gruvor i Kristinebergsgruvan utanför Lycksele. Med en knapptryckning kan föraren få bilen att köra nästa sträcka och sensorer läser sedan av omgivningen, upptäcker olika hinder och manövrerar fordonet runt dem. Föraren kan både starta och stanna fordonet och behöver inte hoppa in och ut ur hytten vid alla de korta förflyttningar som normalt görs t.ex. i ett villakvarter. Därmed förbättras chaufförernas arbetsmiljö, och arbetet underlättas även på trånga gator. Att utifrån kunna ha uppsikt när bilen backar ökar också säkerheten för omgivningen.

– En viktig fördel med den nya tekniken är att risken för arbetsskador kan minskas, till exempel knäslitage som är vanligt bland personal som arbetar med sophantering, säger Lars Stenqvist.

Fordonen är hela tiden uppkopplade mot ett system, och på skärmar går det att följa till exempel bränsleförbrukning och slitage på bilarna. Växling, styrning och hastighet optimeras till lägsta bränsleförbrukning och ger därmed också miljömässiga fördelar – lägre utsläpp.

Den självkörande sopbilen visas upp på Elmia Avfall & Återvinning onsdag 26 september, där den kommer kunna ses i arbete med kärltömning på mässans utomhusområde.

– Vi är väldigt glada att den självkörande sopbilen kommer att visas på mässan. Den är ett bevis på hur mycket som förändras i branschen och ett tydligt tecken på att det finns många spännande innovationer. Elmia Avfall och Återvinning ska vara den självklara platsen att visa upp dessa på, säger Johanna Rahm, projektledare för Elmia Avfall & Återvinning.

Publicerad
2018-09-05
Bilder
Bildkälla: Volvo
Bildkälla: Volvo