Succé för återvinningsgalan

För sjunde gången arrangerades i år den populära Återvinningsgalan – nu för första gången i Göteborg. Den blev en lyckad tillställning där den ”återvunna” programledaren Ingvar Oldsberg med skämt i stadens sanna anda fick skratten att flöda mellan prisutdelningarna.

Återvinningsgalan 2015

Galan samlade 188 personer från avfall- och återvinningsbranschen, som var på plats i de anrika lokalerna på Hotell Post. På galan premierades allt från lysande innovationer och produktförbättringar till nya affärer och personliga insatser.

Bakom galan står Recycling & Miljöteknik med Elmia Avfall & Återvinning som huvudsponsor.

—Det är positivt att med en gala kunna lyfta viktiga samhällsfrågor och visa på goda exempel. För oss var det ett enkelt val att vara en del av ett evenemang som är ett viktig för branschen. De lyfter avfall och återvinningsfrågorna på ett fantastiskt sätt, säger Tanja Lundberg, mässansvarig för Elmia Avfall & Återvinning.

 

Prisad turné

Elmia Avfall & Återvinning delade på galan tillsammans med Environmental Working Group ut priset Årets Miljöinitiativ, där vinnaren blev Fågelmyra on Tour, den turnerande återvinningscentralen.

Motiveringen löd:
Årets vinnare har på ett kreativt och nydanande sätt skapat ett unikt koncept som vänt på alla begrepp, är relationsskapande och inte bara ökar förståelsen för avfallshantering utan aktivt bidrar till en bättre miljö. Det unika för årets vinnare är att man söker upp avfallet på plats och låter ÅVC:n komma till kunden.

 

Återvinning och producentansvar

Elmia Avfall & Återvinning deltog i samband med galan även på Executive Forum, ett förevenemang till galan.  I år stod återvinning och producentansvar i fokus, och förra årets vinnare Returpack berättade om sin 30-åriga historia med det svenska pantsystemet och hur väl de lyckats nå ut.

Även utredningen om insamlingsansvaret och en eventuell förflyttning av ansvaret för insamlingen diskuterades, ett hett ämne inom branschen för tillfället. Många av frågorna handlade om vad en förflyttning av ansvaret kan innebära och hur det ska fungera juridiskt. Utredningen väntas bli klar 31 mars 2016. 

 

Se Återvinningsgalans alla vinnare och läs motiveringarna här.

Publicerad
2015-12-10
Bilder
Elmia Avfall & Återvinning på galan.
Elmia Avfall & Återvinning på galan.
Foto: Executive Forum
Foto: Executive Forum
Prisutdelning
Prisutdelning