Stort intresse för etablering i Ukraina

Affärsmöjligheterna är stora i Ukraina. Därför arrangerade Business Sweden en workshop om cleantech i landet under torsdagen på Elmia i Jönköping. Redan nu finns det exempel på företag som har valt att etablera sig österut.

Marknaden för cleantech i Ukraina är inne i en expansiv fas och intresset för svenska företag är stort. Onsdagens workshop var öppen för alla företag inom cleantech som är intresserade av en etablering i Ukraina.

– Det har varit en väldigt produktiv dag med många frågor och flera intressanta diskussioner om cleantech. Mycket har handlat om affärsmöjligheter, men även hur man identifierar rätt partnerskap på plats. Med tanke på alla lokala regelverk är det ett måste med en partner. Dessutom får man en mycket bättre förståelse för behoven i landet, säger Bohdan Senchuk, Senior Project Manager, Business Sweden i Kiev.

Efterfrågan på miljövänliga metoder inom VA, fjärrvärme och avfallshantering är omfattande i Ukraina. Samtidigt pågår en rejäl modernisering av landets många kommunala fastigheter. För de företag som vill etablera sig i landet finns finansieringsstöd att söka från exempelvis Världsbanken, Europeiska banken för återbyggnad och utveckling (EBRD) samt Nordiska miljöfinansieringsbolaget (Nefco).

– Vi har redan ett exempel på ett företag som haft framgångar i Ukraina och de har varit med på workshopen. Det är Xylem som har installerat nya energieffektiva pumpar för avloppsvatten. Pumparna sparar upp till 60 procent energi och har en pay-back på 1,5 år. Samtidigt har installationen tagit 1,5 år vilket visar att det krävs tålamod inom cleantech, säger Bohdan Senchuk.

För de företag som är intresserade av att etablera sig i Ukraina, men som inte var med på onsdagens workshop, är det läge att kontakta Business Sweden.

– Vi kan hjälpa till med att hitta rätt partner och identifiera vilka möjligheter det finns för investeringar. Vi kan även ta fram varje regelverk och varje potentiell kund, säger Bohdan Senchuk. 

Publicerad
2016-09-29
Bilder
Bohdan Senchuk till höger lyssnar på en av många föreläsningar under workshopen där affärsmöjligheter i Ukraina lyftes. Foto: Mediaspjuth/Elmia AB