Peter Johansson ger branschen en rejäl känga

Enligt Peter Johansson, vd på Svensk Avfallsrådgivning, är avfallsbranschen på tillväxt. Han menar att det snarare beror på att svensk industri alstrar mycket avfall än att innovativa idéer är på intåg. Peter Johansson levererar en rejäl känga till landets avfallsentreprenörer.

– Vi ligger ganska långt efter på teknikutveckling för avfallsinsamling. Här händer det inget nytt, säger han.

Samtidigt är innovationer och nya affärsmodeller en förutsättning för att lyckas på en allt mer konkurrensutsatt marknad. När Peter Johansson besökte Heta stolen på Elmia Avfall & Återvinning tog han bland annat upp Stena Recyclings förvärv av IL Recycling. Resultatet, befarar Peter Johansson, är allt färre, men större, aktörer.

– Det här påverkar helt klart marknaden. Konkurrensen kommer att bli sämre och vi får se en ökad polarisering. Stena och IL blir väldigt stora aktörer och de mindre aktörerna måste våga ta fram nya affärsmodeller för att hänga med, säger han.

Lösningen för företagen blir att erbjuda nya lösningar och affärsmodeller som attraherar kunderna. Det går alltså inte längre att endast föreslå en traditionell lastbilstjänst från punkt A till punkt B. Risken är annars, säger Peter Johansson, att vi får se allt fler stora internationella aktörer i Sverige.

– Det är både hos de stora och små företagen som jag efterfrågan nya affärsmodeller, men kanske har de stora något större ansvar, säger han

Peter Johansson hittar ett exempel bland sina egna kunder. Det handlar om en av Sveriges största fastighetsägare där miljörummen har sett likadana ut i 25 år. Hans svar på varför är enkelt: entreprenören kommer inte med några lösningar och fastighetsägarna vet inte vilka krav de ska ställa. Vilket leder till status quo.

Men, och här kommer hans huvudpoäng, det är entreprenören som måste stå för lösningen – inte fastighetsägaren. För fastighetsägaren vill bara köpa en tjänst och därefter är det avfallsföretagets uppgift att lösa problemet. Oavsett vad det är för verksamhet i fastigheten.

– Avfallsentreprenören måste göra ett riktigt proffsigt analysarbete och ta reda på vilka behov som kunden har. Sen kan avfallet behöva hämtas med helikopter, sopsug eller traditionell lastbil. Varje enskild kund har sina förutsättningar, säger Peter Johansson.

 

Publicerad
2016-09-28
Bilder
Peter Johansson, vd på Svensk Avfallsrådgivning, intervjuades av Martin Dyberg, chefredaktör för Recycling & Miljöteknik, under Heta stolen på Elmia Avfall & Återvinning. Foto: Mediaspjuth/Elmia AB