Gaia-materialet som värnar om miljön

Peter Stenström, VD på Gaia, tillsammans med företagets grundare Åke Rosén. Foto: Gaia Biomaterials.

Gaia Biomaterials i Helsingborg utvecklar bionedbrytbara och komposterbara material. Med biomaterialet Biodolomer hoppas man kunna ersätta en stor del av de traditionella plasterna i framtiden. 

Gaia har utvecklat Biodolomer, ett biomaterial som är fullt nedbrytbart och komposterbart. Det används till bland annat avfallspåsar och bärkassar. Materialet lämpar sig på befintliga produktionsanläggningar och kan ersätta 80 procent av alla produkter som i dag tillverkas av traditionella plaster.

– En stor del av de här miljöfarliga plasterna hamnar i hav och mark. Biodolomer är ett naturligt ämne som består av stärkelser, vegetabiliska oljor och kalk. Det är inte det minsta skadligt mot naturen, säger företagets grundare Åke Rosén och fortsätter:

– Alla EU-länder är intresserade av materialet och vissa har redan förbjudit konventionell plast.

Gaia har tillsammans med Båstads kommun och NSR erhållit EU-bidrag för ett projekt på drygt 30 miljoner kronor för att ta Biodolomer och ett fossilfritt samhälle ytterligare steg framåt. Trycket på Sverige har ökat radikalt och i dag är biomaterial rejält efterfrågat.

Gaia kan betraktas som en nykomling i sammanhanget och företaget startade så sent som 2011. I teamet finns dock kompetens från över 40 års utveckling av biomaterial.

– Vi är den första tillverkaren av biomaterial i Skandinavien och ligger långt framme i utvecklingen. Fabriken i Helsingborg öppnade tidigare i år och vi växer hela tiden, säger Åke Rosén.

Sedan en tid tillbaka samarbetar Gaia med ett flertal kommuner, men också Region Skåne. En ambition är att dagens engångsförkläden på sjukhus ska ersättas helt med biologiskt nedbrytbara material. Totalt tittar parterna på ett tiotal produkter.

Gaia ställer ut på Elmia Avfall & Återvinning 2016. Där ser Åke Rosén fram emot att träffa nya potentiella kunder.

– Vi har märkt att det finns en stor okunskap om biomaterial. Det ska bli kul att sprida vårt budskap och dela med oss av våra erfarenheter, säger Åke Rosén.

Publicerad
2016-09-09