Automatiserad avfallshantering intar marknaden

Robotarna intar avfallshanteringen. Det visar Huskvarnaföretaget Mared under Elmia Avfall & Återvinning i Jönköping. De sålde nyligen Sveriges första robotsystem för avfallsåtervinning.

Snart är det ett minne blott att elda upp industri- och byggavfall. I stället får vi se robotar som känner igen varje material och sorterar det rätt. Det låter enkelt, men det ligger mycket teknik bakom metoden.

– Roboten är utrustad med olika sensorer och med hjälp av avancerade algoritmer vet den var och hur den ska plocka, säger Christoffer Halldin, säljare på Mared.

Det är det finska företaget ZenRobotics som tillverkar robotarna och Mared har agenturen i Sverige. Det innebär att de har hand om hela projektet med kunden, monterar linjen samt sköter driftsättning och eftermarknad.

– Det som många ser i dag är att det går att spara pengar med en sådan här investering. De slipper att krossa eller bränna avfallet. I stället får de nya material och ett nytt flöde genom att sälja plast, trä eller metall per ton. Det finns mycket business att göra, säger Christoffer Halldin.

ZenRobotics Recycler (ZRR) är ett 4-axligt robotsystem som för närvarande är utformat för bygg, rivningsavfall, C&I samt olika materialströmmar. Med hjälp av avancerad maskininlärningsteknik kan ZRR känna igen olika råvaror och sortera dem rätt. För närvarande handlar det om metall, trä och sten samt plastpåsar i färg.

Vinsterna med ett robotsystem är flera och handlar som så mycket annat om kostnadseffektivisering. Men det är även en fråga om arbetsklimatet eftersom robotsystemet kan vara igång 24 timmar om dygnet i en oftast smutsig miljö. Christoffer Halldin räknar med att systemet ersätter 4–5 personer. 

– Det här är framtiden. Städer med 100 000 invånare eller mer bör ha en anläggning med robotar för industriavfall, säger han.

ZenRobotics Recycle har funnits sedan 2007 och uppgraderades med den senaste tekniken 2014. När Mared sålde det första systemet i Sverige för en månad sedan blev det även den första robotanläggningen för avfallshantering i landet.

– Intresset är enormt. Sedan vi sålde det första systemet är det många bolag som har hört av sig och frågat vad som händer och om vi har sålt några fler. Alla vill ju vara först, avslutar Christoffer Halldin.

Publicerad
2016-09-29
Bilder
Christoffer Halldin från Mared visar upp ZenRobotics Recycle på Elmia Avfall & Återvinning i Jönköping. Foto: Mediaspjuth/Elmia AB