Högt tempo i Robotlyftets nya projekt

Vill du automatisera din verksamhet? Men känner att du inte riktigt vet var du ska börja? Då ska du ta kontakt med projektet Pilar som tjuvstartade på Elmia Produktionsmässor i våras. I september drog arbetet i gång på allvar och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse.

Syftet med Pilar, som är ett pilotprojekt inom Robotlyftet, är att främja automatisering och robotisering inom mindre och medelstora företag i tillverkningsindustrin. 

– Det var många som visade sitt intresse under Elmia Produktionsmässor, både efter våra föreläsningar och i Robotdalens monter. Vi fick flera förfrågningar från såväl systemintegratörer som slutkunder från industrin, säger Ingemar Reyier, projektledare på Robotdalen, som genomför projektet i samarbete med Tillväxtverket, Automation Region, Swerea IVF IUC Sverige.

Det riktiga startskottet för Pilar gick i september på fyra orter – Luleå, Karlstad, Landskrona och Borås – med minimässor och seminarium om robotautomatisering. Steg två är besök hos de anmälda företagen för att gå igenom eventuella automationsmöjligheter.

– Nu är vi inne i en intensiv fas där vi besöker företagen och tittar på möjligheterna att automatisera. Därefter ska en detaljerad förstudie tas fram. När vi har tagit pulsen på själva produktionen, tittar vi på lösningar och förslag på investeringar, säger Ingemar Reyier.

Ambitionen är att besöka över 80 företag och runt 50 av dem beräknas gå hela vägen till inköp.

– Allt ska vara klart i år, sedan kan själva inköpet kanske ske nästa år.

Varför behövs projektet?
– Jag är inte rädd för en rubrik på projektet att "vi räddar svensk industri". Små och medelstora företag är Sveriges ryggrad. Om de måste flytta utomlands är vi riktigt illa ute.

Det har ju pratats om vikten av automatisering i flera år, hur har det tagits emot av industrin?
– Alla har förstått hur viktigt det är, men de vet inte riktigt hur man tar första steget. Precis det är vad Pilar handlar om.

Det går fortfarande bra att anmäla sitt intresse till Pilar, (Pilotprojekt Automationsutmaningen i regeringssatsning Robotlyftet).

Anmäl till Pilar via IUC Sverige som har huvudansvaret för projektet

Publicerad
2018-10-04
Bilder