Nyheter från Elmia Automation

På Elmia Automation är besökarna inte bara intresserade av tekniken. Här leder besöken till fortsatt kontakt och nya affärer. Det tycker Tommy Strand på InLead Automation.

31 oktober 2019 Läs mer
Hans Olofsson, Scania

…som ska prata om framtidens krav på underleverantörerna under Robotkonferensen. Hur ser kraven från Scania ut när det gäller automatisering och digitalisering?

02 september 2019 Läs mer
Därför satsar Yaskawa på Elmia Automation

I fjol gjorde Yaskawa Nordic affär mitt på mässgolvet under Elmia Automation. Något som bidrog till att företagets omsättning i Norden återigen slog all time high. Självklart kommer företaget tillbaka nästa år.

18 juni 2019 Läs mer

Vill du automatisera din verksamhet? Men känner att du inte riktigt vet var du ska börja? Då ska du ta kontakt med projektet Pilar som tjuvstartade på Elmia Produktionsmässor i våras. I september drog arbetet i gång på allvar och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse.

04 oktober 2018 Läs mer
Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, möter elever under Elmia Produktionsmässor 2018.

Det är viktigt att välkomna ungdomarna som besöker Elmia Produktionsmässor. Det menar Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, som upplevde en av karriärens höjdpunkter under mässans avslutande dag i maj.

01 oktober 2018 Läs mer
Det elektriska gripdonet från Zimmer Group är unikt på marknaden tack vare sin bredd. Gripdonet vann Design Award 2018.

Det blev fyra lyckade dagar för United Components på Elmia Automation i maj. Förutom många leads och förfrågningar fick flera besökare upp ögonen för elektriska gripdon.

27 september 2018 Läs mer
Det var första gången som Östrand & Hansen ställde ut på Elmia Automation. Mässdebuten gav direkt en ny kund.

En ny kund och ett flertal konkreta leads att jobba vidare med. Det blev utfallet för Östrand & Hansen efter Elmia Automation i maj. Ett tydligt tecken på att det just nu är en stor efterfrågan på automation.

27 september 2018 Läs mer
Flera affärer genomfördes på Elmia Produktionsmässor och utställarna vittnade om rekord i antalet leads.

Flera affärer, rekordmånga leads och ett högtryck på mässgolvet tack vare stärkt konjunktur. Så kan Elmia Produktionsmässor 2018 sammanfattas.

19 juni 2018 Läs mer

Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Under fyra mässdagar genomfördes flera nya affärer och de hetaste framtidsfrågorna diskuterades.

22 maj 2018 Läs mer

Fanuc visar för första gången höghastighetsroboten Scara på Elmia Automation. I och med lanseringen öppnar sig en helt ny marknad för företaget, som sedan tidigare är en av världens största robottillverkare.

18 maj 2018 Läs mer
Kristin Alexandersson vill automatisera små och medelstora företag i Sverige.

Våga börja automatisera. Även om du bara kör små serier. Det menar Kristin Alexandersson från AH Automation. Svaret för nybörjare finns i form av standardlösningen AH Easyflex som lanseras på Elmia Automation.

17 maj 2018 Läs mer
Tomas Berg från Schunk tillsammans med en samverkande robot från ABB med den integrerade kraft och moment-givaren Axia 80.

En samverkande robot med mänskliga egenskaper. Det är verklighet hos Schunk under Elmia Automation. Här visas den nya integrerade kraft- och momentgivaren Axia 80 som ger roboten något av ett nervsystem.

17 maj 2018 Läs mer
Fem stora robotleverantörer pratade automation i små och medelstora företag på Elmia Automation. Från vänster: Joakim Rosenqvist, ABB, Magnus Olsson, Mitsubishi, Niklas Richardsson, Yaskawa, Tomas Rudolfsson, Kuka, samt Per Kloster Poulsen, Universal Robot.

Hur ska små och medelstora företag lyckas automatisera?

– Flexibilitet. Det är det handlar om för att lyckas med automation som ett litet eller medelstort företag, säger Per Kloster Poulsen, från Universal Robots, under ett panelsamtal under Elmia Automation.

16 maj 2018 Läs mer
Niklas Rickardsson vid en av de kollaborativa robotar som Yaskawa visar på Elmia Automation.

Att sammanföra människor och robotar är framtiden för industrin.

– Det är egentligen ett litet steg, men ack så viktigt, säger Niklas Richardsson, Sales Manager System på Yaskawa, om paradigmskiftet som är på väg.

16 maj 2018 Läs mer
Christian Schütt, till vänster, och Johan Frisk skrev under kontraktet om en automationslösning på Elmia Automation.

OpiFlex är ett av Sveriges mest intressanta och spännande startupföretag. Åtminstone enligt 33-listan som Ny Teknik och Affärsvärlden presenterade i dag. Det firades i montern på Elmia Automation genom att skriva kontrakt med en ny kund.

16 maj 2018 Läs mer

Föreställ dig att du tar på sig ett par VR-glasögon för att sekunderna senare öppna dörren till den nya fabriken eller lagerlokalen – som ännu inte är byggd.

Detta är verklighet med Kukas nya VR-lösning som visas på Elmia Automation.

15 maj 2018 Läs mer

Investeringsbehovet bland små och medelstora företag börjar ta fart. Det visar den undersökning som Qimtek genomför inför Elmia Produktionsmässor. Över hälften av de företag som har svarat planerar att investera mer i år jämfört med förra året.

14 maj 2018 Läs mer

Vill du automatisera din verksamhet? Men känner att du inte riktigt har rätt kunskap för en så dyr investering? Då ska du lyssna när Robotlyftet presenterar ett nytt pilotprojekt för små och medelstora företag. Och du, det går bra att anmäla ditt intresse direkt efter seminariet.

09 maj 2018 Läs mer
Per Gustavsson i föreläsning om informationssäkerhet och de tre största hoten är för industrin. Men även enkla åtgärder för att skydda sig mot hoten.

Det kan vara en bluffaktura på mejl. Eller ett utpressningsprogram som låser alla filer. Är din verksamhet på något sätt uppkopplad så har du utmaningar med företagets informationssäkerhet. Men lugn, på Elmia Produktionsmässor får du enkla tips och råd från sju av Sveriges främsta experter inom ämnet.

09 maj 2018 Läs mer
Elmia Produktionsmässor invigs tisdagen den 15 maj. På plats finns representanter från industrins branschföreningar för att samtala kring de viktigaste frågorna för framtiden.

Sex mässor och 475 utställare. Det gör Elmia Produktionsmässor till Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Var med redan vid invigningen för att höra vad industrins branschföreningar ser för möjligheter och utmaningar i framtiden.

03 maj 2018 Läs mer
Den nya tvåarmade kollaborativa roboten YuMi är utvecklad med flexibla händer, detaljmatningssystem, detaljdetekteringskamera och toppmodern robotstyrning för montering av små komponenter.

Vill du ta del av de senaste lösningarna inom robotik och automation, bland annat en tvåarmad och samarbetande robot, är det ABB:s monter du ska besöka på Elmia Automation.
– Vi lyfter fram och fokuserar på framtidens fabrik, säger Joakim Rosenqvist, försäljningschef för ABB-enheten Robotics i Sverige.

02 maj 2018 Läs mer
I en gemensam monter på Elmia Automation visar Front Automation, Fröjd Automation och IML Technologies sina senaste nyheter.

Besök en robotcell i en virtuell miljö. Eller programmera en robot. Under Elmia Automation visar 3button Group prov på hur de arbetar med användarvänlighet i sina robotanläggningar, något som genomsyrar hela verksamheten.

30 april 2018 Läs mer
Roboten Pepper och åttaåriga Rut inviger Elmia Produktionsmässor.

Elmia Produktionsmässor, 15–18 maj, invigs av roboten Pepper och åttaåriga Rut. Tillsammans gör de en spektakulär entré på scenen för att symboliskt klippa invigningsbandet. Med invigningen sätter Elmia Produktionsmässor fokus på en av de viktigaste frågorna för framtidens industri.

27 april 2018 Läs mer

Ökad digitalisering och tuffare konkurrens skapar nya utmaningar för svensk industri. För att driva utvecklingen framåt krävs det samarbete på flera plan. Elmia Automation har därför skapat en mötesplats på mässan för att visa hur enkelt det är att ta till sig den nya tekniken.

17 april 2018 Läs mer

United Components är en relativt ny spelare på den svenska marknaden. Elmia Automation är därför en viktig arena för att stärka det egna varumärket. I montern visas bland annat en ny prisbelönt elektrisk gripdonsserie från Zimmer Group

17 april 2018 Läs mer

De senaste åren har Hexagon Manufacturing Intelligence genomgått en stor förändring. Från att i grunden ha varit ett renodlat mättekniskt företag har det allt mer riktat in sig på automation och integrationen mellan mätverktyg.
– Vi tror att det är branschens framtid och där vill vi ligga i framkant, säger Charlotta Swan, marknadskoordinator på Hexagon.

11 april 2018 Läs mer
Ravema ställer ut på tre av Elmia Produktionsmässor.

Med en monter på vardera mässan Elmia 3D, Elmia Plåt och Elmia Verktygsmaskiner blir det några intensiva mässdagar för industriföretaget Ravema från Värnamo som därtill också närvarar på Elmia Automation.

10 april 2018 Läs mer

Tio gånger lättare än stål och fem gånger lättare än aluminium. De 3D-printade trådkullagren från Franke tar additiv tillverkning till en ny nivå. På Elmia Automation visar Bengtssons Maskin hur lagren appliceras i en automatiserad miljö.

23 mars 2018 Läs mer

15-18 maj samlas Sveriges tunga produktionskompetens från sex branscher inom tillverkningsindustrin på Elmia Produktionsmässor i Jönköping. Brännande ämnen inom framtidens industri lyfts och mässorna tar ny höjd när de kopplar upp sig till molnet.

07 mars 2018 Läs mer
Mikael Ronder vid fabriken i Bankeryd. Foto: Östrand & Hansen

Automation är inte alltid detsamma som robotar. En mekanisk lösning ger oftast samma resultat till en betydligt billigare peng. På Elmia Automation visar Östrand & Hansen möjligheterna med sina specialbyggda maskiner.

26 februari 2018 Läs mer
Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, båda projektledare för Produktionsmässorna ger en inblick i vad som kommer att fylla arenan 2018.

Det är mindre än ett halvår kvar till dess att portarna slås upp till Produktionsmässorna. Vad händer just nu och vad kommer arenan fyllas av? Vi möter projektledarna för en liten pratstund.

11 december 2017 Läs mer
Talarna på seminariet, från vänster: moderator Tanja Lundberg Elmia, Ove Leichsenring SWIRA, Johan Frisk OpiFlex och Ingemar Reyier Robotdalen.

Sverige står inför utmaningen att transformera företag inom industri i den tekniska revolution som vi befinner oss i. För de små och medelstora företagen, SMF, som är de mest utsatta finns det hjälp att få och anpassade lösningar att investera i, för att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Detta diskuterades på ett seminarium som Elmia Produktionsmässor och Vinnova-projektet ”Producera i Sverige bjöd in till under Elmia Subcontractor.

29 november 2017 Läs mer
Sven-Erik Nilsson, BK Produkter och Thomas Pakrun, WM Press, delar med sig av erfarenheter kring sina investeringar i automatisering.

Allt fler tillverkande industriföretag automatiserar produktionen och väljer att låta enkla arbetsuppgifter utföras av robotar. Det skapar mer givande arbetstillfällen för människan. Vi möter tre företag som delar med sig av erfarenheter kring sina investeringar i automatisering.

31 oktober 2017 Läs mer
Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

De traditionella svenska industrierna måste anamma den nya tekniken och automatisera mer, annars tappar vi konkurrenskraften.

Det menar Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

– Det är stora förändringar på gång, säger han under en konferens om robotiserad automation på Elmia i Jönköping.

30 oktober 2017 Läs mer
Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet

Automation och robotar är framtiden, en framtid som faktiskt redan är här. Men i Sverige står försäljningen stilla just nu och vi blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft. Det var ett av budskapen på konferensen om robotbaserad automation på Elmia i Jönköping i september.

19 september 2017 Läs mer
Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team. Solbilen kommer att finnas på Produktionsmässorna.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol och resultatet visas på Produktionsmässorna i maj nästa år.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

19 september 2017 Läs mer
Elmia lanserar nya mässan Elmia 3D

Elmia lanserar Elmia 3D, en ny mässa inom additiv tillverkning för en bransch som växer och utvecklas snabbt. Tekniken möjliggör produktion utan begränsningar vad gäller både form och material. Mässan blir unik i sitt sammanhang då den adderas till det starka industriklustret och kommer att arrangeras parallellt med fem produktionsmässor på Elmia, 15–18 maj 2018.

19 juni 2017 Läs mer

En stor majoritet av industriföretagen anser att automation bidrar till en positiv utveckling för företaget – och över hälften har planer på att investera i automation, visar AutomaTHINKs automationsindex från maj 2017.

15 maj 2017 Läs mer

Industrin är en viktig tillväxtmotor i svensk ekonomi med stor betydelse för jobben, vårt välstånd och välfärd. Att säkerställa en hållbar konkurrenskraftig produktion i Sverige är därför mycket viktigt. Konferensen Robotiserad Automation den 12 september på Elmia i Jönköping ger en unik överblick av potentialen och konkurrenskraften med robotiserad automation i mindre och medelstora företag.

14 februari 2017 Läs mer

Det går bra nu. Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

07 februari 2017 Läs mer

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

10 januari 2017 Läs mer
Fredrik Sidahl, vd på Fordonskomponentgruppen, ser egentligen inget paradigmskifte med digitaliseringen. Det nya är bara att överföringshastigheten har blivit snabbare och möjligheten till att lagra data blivit större.

Vad innebär digitaliseringen för svenska underleverantörer? Det var huvudfrågan när tankesmedjan AutomaTHINK arrangerade ett panelsamtal under Elmia Subcontractor.
– Det måste bli mer konkret för att vi som leverantörer ska veta vad vi har för nytta av det, sade Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, under samtalet.

09 november 2016 Läs mer

Lärandebaserad maskinoptimering - MachOp är ett pilotprojekt i Vinnovas satsning på den digitala fabriken. I projektet utvecklas teknik för att automatiskt justera sammansättningsprocessen till att hålla sig inom specifikation. Man kopplar samman in-line mätteknik, flexibla fixturer, avancerad processanalys och automation. Resultatet blir en kvalitetshöjning genom att produktens utfall automatiskt regleras genom processjustering. Projektet som pågått under snart ett år är en fortsättning på tidigare projekt, AProC, och målet är att medföra vinster för svensk tillverkningsindustri.

03 november 2016 Läs mer
Ann Kittendorff

Elmia presenterar en ny projektledare för mässorna Elmia Automation och Elmia Verktygsmaskiner 2018. Hon heter Ann Kittendorff och är maximalt taggad inför uppgiften.
– Det känns riktigt spännande att ta över, men det förpliktigar också. Mässorna gick fantastiskt bra i år och det ska vi bygga vidare på, säger hon.

03 november 2016 Läs mer
Pär Tornemo, CEO, Yaskawa Nordic AB.

Ökad försäljning, utökade partnersamarbeten och nyanställningar. Yaskawa Nordic AB i Torsås seglar i stark medvind. Mitt i denna offensiv väljer även företaget att utvidga sin inhemska närvaro. I början av november öppnade de sitt nya centra i Jönköping.

03 november 2016 Läs mer

Sedan starten av Elmia Automation 2012 har mässans devis varit ”mycket snack, mycket verkstad” och nu blir det ännu mer av den varan när Elmia tar plats i Automations Smålands Advisory Board. 

20 oktober 2016 Läs mer
Tack vare automation har industrin närmat sig den digitala världen. Men för att kunna bredda rekryteringsbasen tycker Anders Ekdahl att industrin och tjänstesektorn borde närma sig varandra ännu mer.

Digitalisering och automation är lite av två sidor av samma mynt. Det menar Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening Sinf, som ser stora fördelar med att industrin och tjänstesektorn närmar sig varandra.
– Det är en viktig diskussion som vi måste ta, säger Anders Ekdahl.

28 september 2016 Läs mer
På Elmia Automation visade Kuka upp den juiceserverande samverkande roboten LBR iiwa som öppnar för helt nya automationsmöjligheter.

En internationell touch förgyllde årets Elmia Automation, som var den bästa i mässans historia. Det menar Joacim Lorentsson, ordförande i branschorganisationen SWIRA och säljchef på KUKA Nordic.
– Sverige behöver en sådan här stor mässa, säger Joacim Lorentsson. 

28 september 2016 Läs mer
Joakim Lorensson från KUKA berättade om framtidens robotik under Elmia Automation.

Nya utmaningar, nya möjligheter och nya chanser. Så avslutade Joakim Lorensson, försäljningschef på KUKA, sitt seminarium ”Framtidens robotik” på Automationscentralen.

– Vi har pratat om Industri 4.0 i flera år och nu finns produkterna här, sade han.