Företag väljer att investera i automation

Allt fler tillverkande industriföretag automatiserar produktionen och väljer att låta enkla arbetsuppgifter utföras av robotar. Det skapar mer givande arbetstillfällen för människan. Vi möter tre företag som delar med sig av erfarenheter kring sina investeringar i automatisering.

Sven-Erik Nilsson, BK Produkter och Thomas Pakrun, WM Press, delar med sig av erfarenheter kring sina investeringar i automatisering.Det är tydligt att vi går från traditionell arbetskraft av människor till en mer automatiserad produktion. Ett exempel är plåtbearbetningsföretaget BK Produkter från Alvesta. Sedan Sven-Erik Nilsson tog över som vd för tre år sedan har företaget nästan dubblat sitt resultat. En del av framgången stavas robotisering.

– Vi tittade på om vi kunde spara moment i produktionen. En robot kan göra två moment samtidigt och låta människor göra andra, svårare uppgifter. Att människor gör jobb som maskiner kan göra har vi inte råd med i dag, säger Sven-Erik Nilsson.

Mats Sundstedt, vd på FEAL AB, är inne på samma spår.

– För oss har det varit viktigt att prioritera var det verkligen behövs människor för att behålla kvaliteten och samtidigt ha ett jämnt flöde i produktionen, säger han och påtalar att det även kan vara en ekonomisk fråga.

– Vi har kartlagt de enkla uppgifter som tar långt tid och kostar pengar. Vi vinner så mycket på ett kontinuerligt flöde genom automatisering. Att investera i det är det bästa vi har gjort, fortsätter Mats.

 

Nya arbetstillfällen för människan

Att robotar tar människors arbeten är det inte tal om. Snarare skapar de arbetstillfällen, som dessutom oftast är mer givande, menar Thomas Pakrun, produktionschef på WM Press.

– Nu får vi chansen att vidareutveckla den personal som finns. I stället för att de ska utföra de enkla uppgifterna får de chansen att både bidra till att utveckla företaget och själva utvecklas, säger han.

De är alla tre överens om att robotiserade delar av produktionen höjer både lönsamheten och kvaliteten på ett företag. Effektiviseringen som sker leder dessutom till bättre konkurrens på marknaden.

Publicerad
2017-10-31
Bilder
Sven-Erik Nilsson, BK Produkter och Thomas Pakrun, WM Press, delar med sig av erfarenheter kring sina investeringar i automatisering.
Sven-Erik Nilsson, BK Produkter och Thomas Pakrun, WM Press, delar med sig av erfarenheter kring sina investeringar i automatisering.