Yrkes-SM stärker svensk teknikkompetens

Under Elmia Automation arrangeras semifinalerna av Yrkes-SM i industrielektronik och mekatronik. Ett viktig led i att locka duktiga ungdomar till en bred framtidsbransch.
– Vi måste få ungdomarna att förstå hur kul det är att jobba i industrin, säger Stefan Johansson, ordförande för arrangörsgruppen bakom Yrkes-SM.

Kompetensförsörjning är alltid en viktig fråga för industrin. Men det behövs hela tiden nya sätt att för hitta engagerade och teknikintresserade ungdomar.

Stefan Johansson, som även är försäljningschef Festo Didactic, tror generellt att teknikintresset måste öka tidigare i åldrarna.
– Det intresset måste komma redan i grundskolan. När de går på gymnasiet har de redan gjort sina val medan de i årskurs 7–9 fortfarande kan styra sitt intresse, säger han.
Samtidigt, menar Stefan Johansson, måste företagen engagera sig mer i ungdomarnas framtid.
Ett steg är till exempel att bjuda in grundskoleklasser till fabriken för att visa hur det ser ut i en modern industri. Eller att berätta om hur många olika yrkesval det finns inom teknik och automation.
– Industrin behöver engagera sig för att locka ungdomarna till teknikbranschen. Skolsystemet är inte vad det en gång var och många automationsutbildningar läggs ner. Då krävs det ett allt större engagemang från samhället, säger Stefan Johansson.
För Daniel Pettersson, 19 år, var det teknikintresset som fick in honom i branschen. Han pluggade automation på gymnasiet och tog studenten förra året. Nu jobbar han på ett automationsföretag i Kungsbacka.

Förra året slutade han på en fjärdeplats i mekatronik på Yrkes-VM i Leipzig.
– Om man inte har teknikintresset är det väldigt sällan som man kommer långt och det är knappt man klarar skolan. De här utbildningarna är nämligen väldigt intressedrivna, säger han och fortsätter:
– Om man bara har suget och är duktig är det inga som helst problem att få jobb.

Publicerad
2014-05-09
Bilder
Stefan Johansson, till vänster, och Daniel Pettersson ingår i ledningen för Yrkes-SM. De slutliga vinnarna av Yrkes-SM blir en del av det svenska yrkeslandslaget som får representera Sverige vid WorldSkills Competition.