HPF teknikkonferens 5 maj

Teknik som skapar värde förändrar allt

Stefan Hyttfors är en av Sveriges mest inspirerande föreläsare. Han har en enastående förmåga att beskriva trender inom näringslivet och hur teknikens framfart förändrar samhället. Under teknikkongressen ”Forum för drivkraft” den 5 maj kan ta du ta del av Stefans spännande idéer om bl a automation.

I takt med att tekniken förändras byts gamla affärsmodeller ut mot nya, stora koncerner får konkurrens av små företag och robotarna tar sakta över industrierna. Enligt Stefan Hyttfors är vi väg på mot ett paradigmskifte när det gäller hur tekniken påverkar människors liv.

- Tekniken i sig är oväsentlig. Det viktiga är att vi människor förändrar vårt sätt att leva och arbeta. Idag är det tydligare än någonsin. Internet, smartphones, sociala medier, automation eller vad det nu kan vara har det gemensamt, säger Stefan Hyttfors.

”Alla vill ha värde, inte mer arbete”
Stefan Hyttfors tycker att automation är ett mynt med två sidor. Han välkomnar automatisering, samtidigt som han flaggar för hur samhället kommer att reagera när robotar får större plats i industrierna.

- Automation har gått från att vara en dyr teknik för stora jättar till något som är överkomligt även för små företag. Det gör att man kan konkurrera under helt nya förutsättningar. Samtidigt är automation vår tids outsourcing. Det kommer med säkerhet höjas fler röster om att tekniken tar människornas jobb. Men så har det alltid varit och protektionism går inte att bortse ifrån. I slutändan måste man ställa sig frågan vilket samhälle vi vill leva i. Är det en värld där teknik ska hållas tillbaka för att människor ska ha ett jobb? Eller är det en värld där tekniken gör att vi kan arbeta mindre och leva ett bättre liv? Alla vill ha värde, inte mer arbete. Automation har alla förutsättningar att ta den rollen, säger Stefan. 


 Kongressen arrangeras av HPF, Hydraulik och Pneumatikföreningen. Årets tema är ”Automation för svensk konkurrenskraft. Se hela programmet och läs mer om talarna på http://www.forumfordrivkraft.se/

Publicerad
2014-04-10
Bilder
Stefan Hyttfors