Systemintegratörer – en viktig länk i automationskedjan

Allt fler företag förstår vikten av att köpa en helhetslösning – inte bara en robot. SVIA, till exempel, bygger standardiserad automation som kan användas till olika projekt.
– Få kunder klarar sig utan systemintegratörer, säger Mikael Jigbäck, marknadschef på SVIA.

SVIA satsar på flexibla lösningar med automation som inte är knuten till någon specifik produktion. Mikael Jigbäck menar att det framför allt gynnar kunder som tillverkar mindre serier. Dessutom är robotcellen lättare att räkna hem rent ekonomiskt om den går att använda till flera projekt.

– Vi erbjuder trygghet och funktion. Vi vet vad vi pratar om och har även en stark eftermarknadsavdelning som ser till kundens behov i form av service och tillgänglighet, säger Mikael Jigbäck.

SVIA utvecklar sina produkter själva och det senaste på marknaden är NanoFlex, utrustad med visionsystemet PickVision, som är en kompakt och intellektuell komponentmatare.

– Vi har lyssnat på kundens önskemål och här är produkten som vi saknat i vårt produktprogram. NanoFlex är ett kostnadseffektivt insteg i en flexibel automation, säger Mikael Jigbäck.

Fler och fler företag börjar förstå vikten av systemintegratörer, säger Mikael Jigbäck, och de som inte gör det klarar sig inte på marknaden.
– Vi är länken mellan robottillverkaren, leverantören och kunden. Vi står för funktion, lösning och applikation. Det är en viktig länk och få kunder klarar sig utan systemintegratörer, säger Mikael Jigbäck.

Fler vågar ta steget
Conny Kling, projektchef på JL Sweden, tycker att allt fler små och medelstora företag vågar ta steget över tröskeln för att automatisera.
– Vi systemintegratörer måste komma med den senaste tekniken och ställa samma krav på våra underleverantörer. Det ska inte vara någon överkurs, men bra grejer, för det förväntar kunden sig, säger han.

Elmia Automation 2012 var ett rejält lyft för JL Sweden, berättar Conny Kling, och i år hade företaget satsat på en stor monter. Vilket har lockat såväl nya som befintliga kunder.
– Vi levererar bra utrustning med stor tillgänglighet. Sedan strävar vi efter att kunden ska bli självförsörjande, det ska vara enkelt och användarvänligt, säger Conny Kling.

Publicerad
2014-05-09
Bilder
Mikael Jigbäck, marknadschef på SVIA, bredvid nya komponentmataren NanoFlex.
Conny Kling, projektchef på JL Sweden, tror det är viktigt för branschen att systemintegratörer fortsätter leverera produkter som har den senaste tekniken.