Svia sänker tröskeln för automation

Att ta steget över till automation är ibland väldigt stort. Lösningen kan vara robotcellen MT5. Det är en av nyheterna som Svia presenterar under Elmia Automation.

Svia presenterar den standardiserade robotcellen MT5 under Elmia Automation.

– Standardiserade produkter med ett flertal optioner gör det lika enkelt att köpa en robotcell som att köpa en ny bil, säger Martin Fredriksson, marknadschef på Svia. 

MT5 är helt nyckelfärdig och klar att börja köra. Det innebär att säkerheten är inbyggd och programmet inkört.

– Vi har tagit automation ett steg längre och i stället för att bygga en ”prototyp” för varje enskild kund har vi en väl beprövad lösning som fungerar i verkligheten. Det gör MT5 helt unik, säger Martin Fredriksson.

Men att få potentiella förstagångsköpare att handla automation är inte alltid enkelt. Har de däremot en gång köpt en robotcell, berättar Martin Fredriksson, dröjer det inte många månader till nästa beställning.

– Det är därför vi vill sänka tröskeln för automation och då är MT5 en bra instegslösning. Vi säger inte att den kan lösa alla automationsbehov, men den flexibla maskinbetjäningslösningen passar i väldigt många fall, säger Martin Fredriksson. 

Samtidigt som det kan vara ett stort steg att gå över till automatiserad tillverkning, är det ett nödvändigt steg att ta.

– De flesta svenska företag vet att om de inte automatiserar kommer de inte att finnas kvar i framtiden. Kraven ökar, konkurrensen ökar, och automation är ett måste för att överleva, säger Martin Fredriksson och pekar på att flera företag tagit hem tillverkningen från lågkostnadsländer:

– Nu ser de resultatet och att det inte alla gånger blev kostnadseffektivt utomlands. Med bra automation i Sverige blir det lika billigt och ofta med en mycket högre kvalitet. 

Den andra nyheten som Svia presenterar under Elmia Automation är PalletPicker TX. Eftersom roboten guidas mot detaljerna med hjälp av en lasersensor kräver PalletPicker TX mindre hårdvara och ingen dator eller traditionellt visionsystem.

Så kallad bin picking har varit en utmaning för branschen under en längre tid och Svia har kommit väldigt långt i utvecklingen med tekniken.

– Det pratas mycket om bin picking och att göra applikationerna så enkla som möjligt för operatören. Den tröskeln ska sänkas och man ska inte behöva vara robotingenjör för att kunna sköta en cell. Det ska vara så användarvänligt som möjligt, säger Martin Fredriksson.

Publicerad
2016-02-22
Bilder
Svia har förfinat tekniken när det gäller så kallad bin picking och visar upp PalletPicker TX under Elmia Automation.
Svia har förfinat tekniken när det gäller så kallad bin picking och visar upp PalletPicker TX under Elmia Automation.
Martin Fredriksson, marknadschef, Svia.
Martin Fredriksson, marknadschef, Svia.