Storföretag satsar på Elmia Automation

Redan första dagen på Elmia Automation fylldes mässgolvet av såväl besökare som robotar. Det är tydligt att mässan har vuxit sedan starten för två år sedan.
– Det här är en jätteviktig mässa för oss och för att få mer automation in i tillverkningsindustrin, säger Stefan Drakensjö, marknadschef för robotar på ABB.

ABB satsar med en stor monter på Elmia Automation och målsättningen är att både visa på företagets bredd och på en säker automation.

I montern finns även ABB:s modernaste robot IRB 6700.

– Vad vi är ute efter är att det ska vara enklare att ta sig över tröskeln för att börja med automation. Det ska vara enklare att lära sig att programmera, enklare att köra igång och enklare för operatören, säger Stefan Drakensjö på ABB.

IRB 6700 är den sjunde generationen av stora robotar från ABB och målsättningen är att göra automation så lättillgängligt som möjligt för kunden.

– I vår monter satsar vi stort på bredden tillsammans med ett komplett erbjudande av säker automation. Vi är här för att hjälpa kunden när det gäller säkerhet, energieffektivitet och produktionseffektivitet, säger Stefan Drakensjö.

Elmia Automation har blivit 25 procent större än för två år sedan och antalet utställare i år är 129 stycken på en yta av 4 421 kvadratmeter.

Verktygsmaskinsföretaget Stenbergs, som flyttade till just Jönköping för två år sedan, ställer ut på mässan för första gången. Göran Johansson är produktchef på Stenbergs och han är väldigt nöjd med första dagen.

– Det är överraskande positivt. Det är redan mycket folk och många intresserade kunder, säger han.

I sin monter visar Stenbergs bland annat upp flerfunktionssvarven Okuma Multus B300II–W med integrerad automation.

– När operatören ställer om till nya jobb sker all indata i en enda skärm. Det blir både kortare ställtider och enklare för operatören, säger Göran Johansson.

Publicerad
2014-05-06
Bilder
Stefan Drakensjö, marknadschef för robotar, ABB
Markus Brännström, produktionstekniker på Stenbergs