Stora möjligheter för pneumatik

Det finns flera fördelar med pneumatik och möjligheterna är många. Det berättade Björn Lindberg, teknisk chef på Aventics, under ett seminarium på Elmia Automation.

– Det går att göra mer med pneumatik än vad folk tror. Exempelvis är positioneringen tillräckligt noggrann för många applikationer, sade han.

Aventics, tidigare en division inom Bosch Rexroth, är ett nytt varumärke i automationsbranschen. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer innovativa lösningar och produkter inom pneumatik.

Under seminariet Pneumatikens möjligheter på Elmia Automation ställde Björn Lindberg fem frågor om just pneumatikens möjligheter.

Hur tunga laster kan man hantera? Hur snabbt kan man köra? Går det att positionera? Hur är energieffektiviteten? Och vad finns det för hjälpmedel?

– Sammanfattningsvis är pneumatik enkel att använda med robust och tillförlitlig teknik. Dessutom är den billig jämfört med både hydraulik och eldrift. Pneumatik är även lättillgänglig eftersom det finns tryckluft i de flesta industrier, säger Björn Lindberg och tillägger att Aventics är unika med sina hjälpmedel på webben för att bland annat beräkna kostnader och dimensioner.

Festo, som även tillverkar produkter med eldrift, är marknadsledande i Sverige på pneumatik. Reino Lager är marknadschef på Festo och enligt honom gäller det att välja rätt rörelseelement utifrån energiförbrukningen.

– En del tror att pneumatiken lider en långsam död på grund av energiförbrukningen. Vi säger att det inte stämmer om man har rätt teknik till rätt applikationer, säger han.

Fredrik Edholm är produktchef för pneumatik på SMC och han menar att tekniken är billig, enkel och tillgänglig.
– De utmaningar som pneumatiken står inför är att göra den så kostnadseffektiv som möjligt. Detta går att göra genom effektiva konfigurationer för dimensionering och produktval. Vi på SMC satsar stora resurser på utbildning och produktutveckling för att uppnå energieffektiva pneumatikkomponenter, säger Fredrik Edholm.

Publicerad
2014-05-07
Bilder
Björn Lindberg, teknisk chef på Aventics, säger att möjligheterna med pneumatik är fler än vad folk tror.