Utställare på Elmia Automation 2014

Revolutionerande detaljhantering från Sverige

DETAB ECOMAT är det lilla svenska företaget som uträttar stordåd för flera välkända industrijättar. Deras system för automatisk detaljhantering är ensamt i sitt slag och har potentialen att revolutionera flera processer inom industrin som idag är mekaniskt eller manuellt styrda. Matningssystemet Dyna Glide Flex Feeder och visionsystemet ECOVISION 5000 kan beskådas på mässan i maj.

Glöm mekanik, satsa på automatik
Systemet består av två väsentliga delar. DG Flex Feeder är en vibratormatare för tyst och skonsam hantering av detaljkomponenter. Med hjälp av mikrovibrationer separeras och transporteras detaljerna till nästa steg i processen. Visionsystemet ECOVISION 5000 fungerar som en inbyggd kvalitetskontroll för automatisk räkning, orientering och sortering av komponenter i alla tänkbara former. Tillsammans utgör de ett lika flexibelt som produktoberoende hanteringssystem för detaljer i området 3-200 mm. DG Flex Feeder och ECOVISION 5000 kan användas för sortering av detaljer för t ex packning i påse, låda och kartong direkt till kund eller för vidare bearbetning i produktionen. 

– I en tid då allt ska gå så snabbt och felfritt som möjligt skapar vårt system nya möjligheter för många industrier. Samma jobb som många lägger ut till Kina kan man göra på hemmaplan istället. Vi har faktiskt kunder som flyttat tillbaka produktionen till Sverige från utlandet efter att de började använda vårt system. Det är ett tydligt bevis på att man kan öka kapaciteten och effektiviteten samtidigt som man kan minimera antalet fel i hanteringen. Dessutom är det en relativt låg investering vilket gör att systemet även passar mindre industrier, säger Jens Einarson, VD på DETAB ECOMAT.

Hjärnan bakom rätt hantering
ECOVISION 5000 läser av detaljerna från vibratormataren och sorterar ut detaljerna i rätt form, antal och storlek. Dessutom sorterar det bort defekta detaljer. Under en minut kan upp till 200 detaljer matas ut. Flera hundra olika detaljer kan läggas in i samma system. Varje ny detalj läses av från olika vinklar och är redo att hanteras inom några få minuter. DG Flex Feeder med ECOVISION 5000 används av flera välkända och stora företag inom olika branscher. Systemet är standardiserat och serieproduceras i Jönköping. Räkna med en välfylld monter på Elmia Automation i vår!

– Vissa av våra kunder använder vårt system för upp mot 800 detaljer i olika former, storlekar och varianter. Då måste allt bli exakt varje gång utan att något skadas. Vårt system klarar det och är dessutom enkelt att använda, säger Jens Einarson.

Systemet kan utökas med optioner som t ex programvara för databasbaserad recepthantering, mellanlagringsband för hantering av samverkande matare samt låd- eller palltipp för större mängder av produkter.


Mer om Detab Ecomat

DETAB ECOMAT Automation AB utvecklar och tillverkar system för materialhantering. De tillhör ledarna inom transport- och orienteringssystem med vibrationsteknik. ECOVISION 5000 utvecklas av det egna bolaget DETAB VISION AB.
www.detabecomat.se | www.detabvision.se

Kontaktperson
Jens Einarson, VD Detab Ecomat Automation AB/Detab Vision AB
Tel: +46 (0) 36 – 34 25 19 | E-post: jens.einarson@detabvision.se

Publicerad
2013-10-25
Bilder
DG Flex Feeder
DG Flex Feeder
DG Robot Feeder
DG Robot Feeder