Rätt elmotorer - pengar över till annat

Busck är ett svenskt familjeföretag i tredje generationen med anor från 1920-talet. Elmotorer har varit deras huvudprodukter i över femtio år. Det gör att de vet det mesta om verkningsgrader, regler, klassningar och allt annat som bidrar till att göra elmotorer mer energieffektiva.

”Man tjänar in motorn snabbare än man tror”
I många industrier går elmotorer dygnet runt. Elmotorer är nödvändiga för att produktionen ska fungera och de används i allt från maskiner till fläktsystem. Enligt Energimyndigheten beräknas elmotordrivna system stå för mellan 65-70 % av elanvändningen i svensk industri.

- Jag tycker siffrorna talar för sig själva. Det finns oerhört mycket energi och pengar att spara genom att välja rätt elmotorer. Energikostnaden för en elmotor, sett över hela livscykeln, är betydligt högre än motorns inköpspris. Man tjänar in motorn snabbare än man tror och då är det särskilt viktigt att välja motorer med hög verkningsgrad, säger Magnus Ullman, VD på Busck & Co AB.

Högre krav ger lägre energiförbrukning
EU:s ekodesigndirektiv ställer allt högre krav på motorernas energieffektivitet. Sedan 2011 krävs minst klass IE2 och fr o m 2015 måste motorer inom intervallet 7,5-375 kW klara klass IE3. Det kommer dock vara tillåtet att använda IE2-motorer med frekvensomvandlare.

- Kan vi bidra till att sänka industrins kostnader och energiförbrukning
samtidigt som vi gör en miljöinsats är jag mer än nöjd. Vi lagerför redan motorer som uppfyller klass IE4, säger Magnus Ullman. 

_____________________________________________________________________________________________________

Förutom elmotorer säljer och lagerhåller Busck även generatorer, frekvensomriktare samt snäck-, kugg-, vinkel- och tappväxlar. Busck hittar du i monter D07:55 på Elmia Automation. Se utställarförteckning

Publicerad
2014-04-22
Bilder
Magnus Ullman, VD, Busck & Co AB.
Elmotor från Busck med klass IE3.