Första mässdagen

Det började med en världsnyhet direkt på morgon och fortsatte sedan i ett högt tempo fram till stängningsdags. I dag öppnade Elmia Automation, Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Plåt och Elmia Verktygsmaskiner.

På Elmia Automation var nyheten om att ABB köpt Svia den stora snackisen. ”En unik möjlighet”, sa Stefan Drakensjö, enhetschef för Robots & Applications på ABB medan Svia såg det som en bekräftelse på företagets fina framgångar genom åren. 

Svia och ABB har sina montrar precis bredvid varandra och precis i närheten satsar Fanuc på en 374 kvadratmeter stor monter med 30 olika automationslösningar. Den stora publikdragaren under första dagen var så klart världens starkaste industrirobot – FANUC M-2000iA/2300 

Under den inledande pressträffen konstaterade Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening, att det ser bra ut för Sveriges underleverantörer. Till och med riktigt bra. Sex av tio svenska underleverantörer upplever en högkonjunktur och var tredje planerar att anställa under andra kvartalet 2016. 

På samma pressträff diskuterade landets största branschorganisationer inom tillverkningsindustrin det glödheta ämnet digitalisering. Företrädarna var eniga. En ny industriell revolution är på gång – och den förutsätter ett annat sätt att jobba.

Det kräver i sin tur stöd från högsta instans. Regeringens nya industrialiseringsstrategi lovordades, men det handlar om att gå från ord till handling. Viljan måste omsättas i ekonomiska resurser. 

Under onsdagen fortsätter de fyra mässorna i samma höga tempo. Bland annat med den intressanta diskussionen om svetsautomation på Automationscentralens scen. Klockan 10.00 börjar ”Automation – hinder och möjligheter inom svetsning? Hur tar vi nästa steg?”.

Publicerad
2016-05-10