Vilken roll har automation för Gasellföretag?

Fart i benen och positiva bieffekter!

Varje år utser Dagens Industri nya Gasellföretag. Många av de snabbväxande gasellerna återfinns inom tillverkningsindustrin och är mästare på skapa lönsam tillväxt samt nya jobb. Bland dessa finns flera goda exempel där automation har spelat en avgörande roll på vägen.

Ökad lönsamhet, nyanställningar mm beror självklart på en mängd olika faktorer. Bakom siffrorna som ligger till grund för den prestigefyllda utmärkelsen finns en lång rad av kloka beslut och en känsla för timing. Där återfinns bl a satsningar på automation enligt Gnosjö Automatsvarvning och Lundbergs Pressgjuteri. Mellan raderna finns också en mängd positiva bieffekter som inte syns i en årsredovisning.

Svarvar sin egen framtid
Gnosjö Automatsvarvning är ett strålande exempel på hur automation kan lyfta ett företag. Både ekonomiskt och bokstavligt talat. Företaget är specialiserat på svarvning av komplexa detaljer i stora serier och kunderna är främst verkstadsföretag inom fordonsindustrin.
- Vi hade inte varit där vi är idag utan automation. Samtidigt var satsningen nödvändig för att kunna möta konkurrensen utifrån. Våra kunder ställer höga krav på precision och då är det väsentligt att alltid sträva mot noll fel i produktionen. Automation har dessutom hjälpt oss att utnyttja våra maskiner till 100 %, vilket gör det betydligt enklare att göra kalkyler. En viktig faktor som inte syns bland siffrorna är att vi minimerat antalet tunga lyft. Det är en seglivad myt att industri är synonymt med tungt arbete. I själva verket är det fler tunga lyft och slitsamma moment inom vården än vad det är inom automatiserad industri, säger Linda Fransson, VD på Gnosjö Automatsvarvning AB.

”Det är roligare att gå till jobbet”
Ett annat bra exempel på hur automation kan skapa ringar på vattnet är Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad. Gjuteriet levererar bl a gjutgods till maskintillverkare, telekomindustrin och fordonsbranschen. De tillverkar även detaljer till handikappshjälpmedel.

- Automation har skapat nya möjligheter och spelar en stor roll i att vi är ett Gasellföretag. Nu kan vi snabbt gå fram och tillbaka från 1- till 5-skift i robotcellerna med få människor i skiftgång. Automation sliter inte ut de anställda samtidigt som det lockar fler ungdomar till industrin. Jag upplever att alla våra medarbetare är positivt inställda till våra satsningar. Det är roligare att gå till jobbet när både slutprodukterna och arbetsmiljön håller högsta kvalitet. Tjänstesamhället är kanske på väg att förvandlas till robotsamhället. Men människan kommer alltid att behövas, för utan människan är robotcellen död, säger Cajsa Lundberg, VD på Lundbergs Pressgjuteri AB.

Publicerad
2013-12-16
Bilder
Gnosjö Automatsvarvning
Gnosjö Automatsvarvning
Lundbergs Pressgjuteri
Lundbergs Pressgjuteri