Edströms Maskin inspirerar för att effektivisera

Automation och verktygsmaskiner i färdiga paket blir allt vanligare. Maskinleverantören Edströms Maskin är en starkt bidragande orsak till det. Henrik Olsson, VD på företaget, välkomnar den positiva utvecklingen för industrin och kan se tillbaka på ett bra år.

– Vår bransch går vanligtvis upp och ner med lika höga toppar som djupa dalar, men större delen av året har varit positivt för oss. Framgången beror på olika faktorer. En av de viktigaste tror jag är att fler industrier inser nyttan med helhetslösningar. Vi har samtidigt blivit bättre på att lyfta goda exempel från verkligheten, säger Henrik Olsson.

Ett sådant är en unik CNC-svarv från japanska Shimada-Kitako som Edströms Maskin har levererat till en kund i Värnamo.

– Utan att gå in på detaljer så har vår lösning med maskin och robotik varit så effektiv att bearbetningsjobbet kan göras här i Sverige istället för Kina. Samtidigt möjliggjorde vår lösning att kunden fick en stororder. 

Inspirerande metalldagar
I augusti anordnade Edströms Maskin ”JKPG METAL INSPIRATION DAYS” under två dagar tillsammans med Stenbergs och SVIA. En återkommande öppet hus-aktivitet för att inspirera olika typer av industrier att effektivisera produktionen med hjälp verktygsmaskiner och automation.

– Metal Inspiration Days handlar i grund om botten om att få branschen att sträva mot samma mål. Vägarna dit ser självklart olika ut beroende på vem man frågar, men jag tror det är viktigt ha en gemensam riktning. Då blir det enklare att nå ut med budskapet, särskilt till många mindre företag som inte har vågat ta steget från manuellt till automatiserat arbete. Vårt budskap är att alla ska ha råd att automatisera, säger Henrik Olsson.


Edströms Maskin, Stenbergs och SVIA var även med på Elmia Automation 2014 i våras.

Publicerad
2014-09-30
Bilder
Henrik Olsson, VD på Edströms Maskin AB.
Henrik Olsson, VD på Edströms Maskin AB.
CNC-svarven från Shimada-Kitako använder flera chuckar, vilket gör att laddning av detaljer kan ske medan maskinen arbetar. Växlingen sker på en dryg sekund med minimal stilleståndstid.
CNC-svarven från Shimada-Kitako använder flera chuckar, vilket gör att laddning av detaljer kan ske medan maskinen arbetar. Växlingen sker på en dryg sekund med minimal stilleståndstid.