Coboten är framtidens kollega

Samverkande robotar – så kallade cobots – är den hetaste framtidsspaningen för närvarande. Under Elmia Automation visar FANUC upp CR-35iA som kan lyfta hela 35 kilo.

Den samverkande roboten CR-35iA från FANUC lyfter 35 kilo och behöver inget skyddsstängsel vid arbete med människor.

– Vi ger besökarna en möjlighet att prova arbeta tillsammans med den ledande höglast-coboten i branschen, säger Oliver Selby, marknadschef på Fanuc Nordic. 

”The rise of robotics” är hans beskrivning för de närmaste åren inom automationsbranschen. Framtidsprognosen säger att 400 000 robotar kommer att säljas under 2018. Det innebär en genomsnittlig ökning med 15 procent per år. 

– Den stora tillväxten sker i Kina, och det är därför som det är så viktigt att europeiska företag investerar i automation redan i dag. Vi vill hjälpa den europeiska tillverkningsindustrin att behålla konkurrenskraften på en global nivå, säger Oliver Selby. 

Mer specifikt ser han en trend i samverkande robotar, eller cobots. Ordet kommer från engelskans collaborative robots och precis som namnet antyder (collaborative på svenska är ungefär samarbetsvillig) tillverkas de för att jobba tillsammans med människor. 

FANUC visar upp sin cobot CR-35iA i montern på Elmia Automation. Den beskrivs som världens starkaste samverkande robot och kan lyfta 35 kilo. Eftersom den har räckvidds- och säkerhetscertifieringar kan den utföra processer tillsammans med en människa utan behovet av skyddsstängsel. 

– Genom att visa besökarna automationslösningar i drift tror vi att de lättare kan inspireras till att starta nya automationsprojekt i sina företag, säger Oliver Selby. 

En målsättning för FANUC under Elmia Automation är att höja kunskapsnivån om automation bland besökarna – kanske till och med omvända någon skeptiker. Därför visar företaget över 30 exempel i montern på hur robotisering och automation kan göra skillnad i alla typer av produktionslinor. Förutom robotar kommer ett nytt CNC-system som heter O-iF att demonsteras samt en ny HMI-panel. 

– I vår monter kan du även få se världens starkaste industrirobot – det är första gången som den visas i Europa, säger Oliver Selby. 

Publicerad
2016-03-23
Bilder
Den samverkande roboten CR-35iA från FANUC lyfter 35 kilo och behöver inget skyddsstängsel vid arbete med människor.
Den samverkande roboten CR-35iA från FANUC lyfter 35 kilo och behöver inget skyddsstängsel vid arbete med människor.