Automationscentralen står till tjänst

Elmia Polymer gick av stapeln den 21-24 april. Varje dag erbjöd mässan olika teman för besökarna och onsdagens tema var Fokus: Automation. Automationscentralen fanns givetvis på plats under mässans alla dagar.

Ove Leichsenring är vice ordförande för Svenska Automationsgruppen som är en allians mellan branschföreningarna Swedish Industrial Robot Association, SWIRA och Transmissionsgruppen, TGS. Deras fokus är att stärka konkurrenskraften för svensk tillverkningsindustri på den globala marknaden, något som de har gemensamt med både Automation Småland och Robotdalen.
– Elmia Polymer är en intressant mässa för oss, plastindustrin är viktig och vi har fått en hel del förfrågningar från företag som vill medverka på Elmia Automation 2016, säger Ove Leichsenring.

Robotdalen, Automation Småland och Svenska Automationsgruppen bildar tillsammans Automationscentralen. Här finns experterna som gärna delar med sig av sin kunskap.
– Vårt mål är att få den svenska industrin att överleva och plocka hem produktionen till Sverige, säger Anders Ahlström på Automation Småland. Syftet med projektet är att stärka automationsindustrin i Småland med omnejd. De är övertygade om att med rätt automationsgrad kan företag leverera konkurrenskraftiga produkter till kunder i Sverige och Europa, istället för att bli utkonkurrerade av lågprisländer. De utgår från Gnosjöregionen men utökar hela tiden geografiskt, Automation Småland finansieras med privata och kommunala medel samt EU-bidrag.

I samma monter stod Robotdalen och projektledaren Ingemar Reyier. De gav besökarna råd om automation och de samarbetar även med Elmia Automation. Genom pengar från Vinnova finansierar de sin verksamhet och syftet med organisationen är att hjälpa företag att komma över automationströskeln och ge rådgivning ur ett tekniskt perspektiv.
– Våra organisationer kompletterar varandra och vi samarbetar ofta, menar Anders Ahlström och Ingemar Reyier instämmer nickande.

Publicerad
2015-05-20
Bilder
Anders Ahlström, Ingemar Reyier och Ove Leichsenring.
Anders Ahlström, Ingemar Reyier och Ove Leichsenring.