Verktygsmaskiner på Elmia Automation

Automation och verktygsmaskiner i nyckelfärdiga paket

Flera välkända leverantörer av verktygsmaskiner finns med som utställare på Elmia Automation i maj. En av de största är Stenbergs, som kommer att visa upp två lösningar för maskinbetjäning där automation och maskin samspelar från början.

Kom igång på nolltid

Idag utgörs ca 70 % av all metallbearbetning i Sverige av verktygsmaskiner och en stor del av dessa maskiner nyttjar automation. Maskinleverantören Stenbergs är kanske mest kända för sina CNC-maskiner, men de levererar även maskiner och automationslösningar i nyckelfärdiga paket för t ex maskinbetjäning.

- Automation är en fundamental del för våra kunder. Genom att paketera automation och maskin gör vi det betydligt enklare att komma igång med produktionen. Det handlar om att bli så effektiv och flexibel som möjligt, säger Jonas Wihlborg, VD på Stenbergs.

En av maskinerna på mässgolvet är flerfunktionssvarven Okuma Multus B300W II med integrerad automation. Automationslösningen är utvecklad av Stenbergs i samarbete med SVIA. Stenbergs Automation använder ett visionsystem för identifiering och laddning av ämnen.

- Stenbergs Automation är helt integrerat med Okumas styrsystem, vilket är en enkel och unik automationslösning. Man behöver inte kunna något om robotprogrammering för att ställa maskinbestyckningen. För operatörens del handlar det om några få knapptryck. Stenbergs Automation kan även byggas ut för mer komplex, obemannad produktion om så önskas, säger Jonas Wihlborg.
_____________________________________________________________________________________________________
Okuma Multus B300W II kommer att vara igång i Stenbergs monter under mässan. Stenbergs visar även upp Okumas instegsmodell Genos L200E-M med en automationslösning från RoboJob. Förutom Stenbergs, finns även Edströms, Ravema m fl med på mässgolvet under Elmia Automation. Se fullständig utställarförteckning.

 

Publicerad
2014-03-13
Bilder
Okumas instegsmodell Genos L200E-M
Okumas instegsmodell Genos L200E-M
Jonas Wihlborg, VD på Stenbergs
Jonas Wihlborg, VD på Stenbergs
3D-rendering
Flerfunktionssvarven Okuma Multus B300W II med integrerad automation.