Rapport från Motek, Stuttgart

Automation får Europa att röra på sig!

I oktober samlades 1056 utställare och 36 967 besökare från över hundra länder på Elmia Automations systermässa Motek i Stuttgart. Bland utställarna fanns flera företag som även deltar i Jönköping i maj för att visa smarta automationslösningar och diskutera nya affärer.

Elmia Automation har ett mångårigt samarbete med tyska Motek och delade tidigare även namn med sin systermässa.

- Motek har precis som Elmia Automation gjort en förflyttning mot att även innehålla alltmer robotbaserad automation, säger Lina Kåvestam, projektledare för Elmia Automation.

Mindre robotar bryter ny mark

Flera av utställarna på Motek kommer också att finnas på Elmia Automation i maj, tillsammans med andra intressanta aktörer inom automation. Ett exempel är det tyska familjeföretaget SCHUNK. Företaget är bl a marknadsledare i Europa på gripdon till industrirobotar.

- Jag tycker det var många som pratade om decentraliserad robotik på Motek. Mindre, kompakta robotar som kan placeras varsomhelst i produktionen blir viktigare. Det är en förutsättning för att göra robottekniken mer tillgänglig. Mycket handlade också hur man integrerar produktionsflöden som traditionellt sett inte är automatiserade med robotik. Vi jobbar på samma sätt med våra egna lösningar genom konceptet SCHUNK Synergy. Det handlar i korthet om att hitta outnyttjad potential i sina egna maskiner genom automation, säger Tomas Berg, försäljningschef på det svenska dotterbolaget SCHUNK Intec AB.

Fokus på säkerhet, energi och produktivitet

En annan trogen utställare på Motek är det tyska automationsföretaget Festo, som är en ledande och global leverantör av komponenter samt system för industriell automation.

- Att vara med på Motek är viktigt för oss. Dels för att vi har vårt huvudkontor i Stuttgart, dels för att det är en bra montagemässa för tillverkningsindustrin. Vi fokuserade mycket på hur man kan höja säkerheten, öka produktiviteten och sänka energiförbrukningen med våra automationslösningar. De allmänna trenderna pekade åt samma håll. Det är självklart bra eftersom det skapar ett ännu större intresse kring automation i allmänhet och våra egna lösningar i synnerhet. Vi fortsätter på samma spår under Elmia Automation och kommer bl a att visa fördelarna med electric drives, servosystem och stegmotorer från Festo, säger Reino Lager, försäljningschef på Festo AB.

Publicerad
2013-11-19
Bilder
Foto: Motek
Robotbaserad automation visades på mässgolvet
Foto: Motek
Motek lockade 1056 utställare och 36 967 besökare