Rufsigt romantiskt eller färgstarkt exotiskt?

Tre heta trädgårdstrender just nu är Välkommen till Tropikerna, Sagosommar och Hotellkänsla. Trädgårdsexperterna Malin Hidesäter och Fredrik Larsson bjöd på sina tolkningar av trenderna och gav tips och råd på Elmia Vårsalong.

Malin Hidesäter och Fredrik LarssonVälkommen till Tropikerna är en färgstark trend som inspirerar till att odla exotiskt och ätbart, till exempel en mix av röda pelargoner, tomater och minipeppar.

– Matlagning utomhus är en trend som kommer mer och mer och som passar bra in i det tropiska temat med egenodlade kryddor, säger Malin Hidesäter, inspiratör och projektledare för Blomsterfrämjandet.

Sagosommar är en vild men samtidigt romantisk trend som går i ljusa pastelltoner. Bland växterna syns bland annat narcisser och kungsängslilja.

– Trenden Sagosommar med sina vilda vackra växter är min personliga favorit. Det är nonchalant och okonstlat och passar bra om man vill vara lite lat på sommaren, eftersom det kan växa lite mer fritt, säger blomsterdekoratören Fredrik Larsson.

Den tredje trenden som visas på Elmia Vårsalong har fått namnet Hotellkänsla. Här handlar det om stora grupperade möbler och en tidlös, lyxig loungekänsla som med fördel kan kombineras med en utedusch.

– Man får ta det till sin egen nivå, säger Malin. En vattenhink med snöre som hängs på en gren kan till exempel fungera perfekt som utedusch och vara ett charmigt inslag i utemiljön, säger Malin Hidesäter.

Ett annat tips från Malin är att fokusera på de platser där man vistas mest och där skapa rum som blir små oaser i trädgården. Där kan en samling av olika krukor, växter och en vattenkanna skapa en härlig miljö för morgonkaffet eller kvällssolen.

– Att odla i pallkragar är en annan trend just nu. Vill man göra barnen delaktiga i trädgården kan de exempelvis få ansvara för en pallkrage med en egen liten, fin odling, säger Malin Hidesäter.

Båda trädgårdsinspiratörerna konstaterar att det finns en stor hunger efter nya idéer bland mässbesökarna. Att kombinera och blanda trenderna för att skapa sin personliga tolkning är deras främsta tips för att lyckas med sin trädgård.

Publicerad
2015-04-26