ROV är den nya ATV?

När ATV, fyrhjulingar gjorde mässentré på allvar drygt 10 år sedan var det många som fnös och betraktade dem som leksaker. Idag har de vunnit gehör som ett självklart arbetsredskap på skogsgården. Med erfarenhet från Europa och Nordamerika tror Yamaha Sverige att nästa arbetsredskap är på väg att göra entré - ROV - Recreational Off-road Vehicles.

Thomas Lindh, tror att Yamaha Viking ROV snart blir ett vanligt inslag på skogsgårdarna.

Med tre sittplatser, rejält lastflak med kapacitet på 272 kg, tak och god räckvidd med sin bränsletank på 36 liter bidrar Yamaha Viking till en uppväxling på skogsgården.

– Dessutom är den traktorklassad så den funkar fint att framföra på väg, berättar Thomas LIndh, department manager, Yamaha Motor Sverige.

Efterfrågan är på väg att komma igång i Sverige.

– Vi ser att större anläggningar i bland annat fjällvärden investerar i ROVs. Men vi tror också att de större skogsgårdarna kommer att finnas bland köparna. Precis som med fyrhjulingarna kommer tillbehör som skogsvagnar och snöblad vara viktiga inslag. ROV:n ska vara ett redskap med många användningsområden.

 

Skogsvagnen storsäljare

Tillbehören till Yamahas ATV-utbud är också det som Thomas märker att Elmia Wood-besökaren tar sikte på i montern.

– ATV köparen idag är väldigt kunnig och har många egna idéer som vi försöker plocka upp. De tillbehör som vi utvecklar är svensktillverkade av Leja och helt anpassade för kravbilden som vi har här. Elmia Wood är i särklass vår viktigaste mötesplats med våra kunder. Här får vi uppslag och idéer för kommande produkter.
Storsäljaren är skogsvagnen som kopplas till fyrhjulingen och skapar en enkel och smidig drivningsenhet.

– Perfekt för att plocka vindfällen eller hämta in ved.

Vilka är de största skillnaderna om jag uppgraderar till en ny fyrhjuling idag jämfört med den jag köpte för 10 år sedan:

– Komfort, motorutveckling med mer kraft till mindre bränsleåtgång, samt att det idag närmast är standard med servostyrning, säger Thomas Lindh.

Publicerad
2017-06-08
Bilder
Thomas Lindh, tror att Yamaha Viking ROV snart blir ett vanligt inslag på skogsgårdarna.
Thomas Lindh, tror att Yamaha Viking ROV snart blir ett vanligt inslag på skogsgårdarna.