Plantor med fokus på tillväxt

Snabbväxande trädslag är ett allt vanligare alternativ för ökad tillväxt i skogsbranschen. Men Görgen Gustavsson, vd på skogsplantskolan Sydplantor, förordar en mix för att få den bästa kvaliteten på beståndet.

Görgen Gustavsson, vd på Sydplantor.

Sydplantor har bedrivit skogsplantskola utanför småländska Älmhult sedan 1987. Företaget levererar ett komplett sortiment av plantor till hela södra Sverige. Kunderna är främst enskilda skogsägare, skogsbolag, entreprenörer och sågverk.

Och verksamheten går riktigt bra.
– Plantorna är slutsålda för i år, säger Görgen Gustavsson.

I sortimentet finns barr- och lövplantor, sitka- och douglasgran, julgranar samt snabbväxande trädslag som hybridasp och hybridlärk.
– Det pratas mycket om tillväxt i branschen och att plantorna ska växa snabbt. Därför har det kommit nya, snabbväxande löv- och barrträdslag, säger Görgen Gustavsson och fortsätter:

– Vi har valt att även behålla den gamla proveniensen. Jag tror att en mix mellan snabbväxande plantor och gammal proveniens ger det bästa kvaliteten.
I år firar Sydplantor 30-årsjubileum och det uppmärksammas med olika erbjudanden under Elmia Wood.
– Vi är här för att träffa såväl nya som gamla kunder. Det är ju så många besökare här så vi träffar alltid någon ny kund, säger Görgen Gustavsson.

Publicerad
2017-06-07
Bilder
Görgen Gustavsson, vd på Sydplantor.
Görgen Gustavsson, vd på Sydplantor.