Hög nivå på nominerade till SkogsElmia Innovation Award

– Det finns några riktigt innovativa bidrag bland de nominerade. Mer än så avslöjar inte Mattias Pontén som leder juryarbetet med första omgången av SkogsElmia Innovation Award.

Juryn består av branschkunniga personer som nu har att ta ställning till ett dussin nominerade innovationer. Kriteriet för att belönas med guldmedalj är att bidraget står för prink.

– För silvermedalj gäller att produkten sticker ut på marknaden. Juryn gör en sammanvägning av nyhetsvärde, miljöpåverkan, arbetsmiljö, slutproduktens kvalitet samt ekonomi och produktivitet, säger Mattias som även är projektledare för själva mässan SkogsElmia 6 - 8 juni.

Ett annat krav är att produkten finns på marknaden när mässan hålls, men lanserades efter ingången av 2017. Antalet medaljer och dess valör är inte begränsat utan beror på hur kriterierna uppfylls.

De nominerade produkterna spänner hela vägen från plantering till avverkning och riktar sig såväl till självverksamma skogsägare som det mer storskaliga skogsbruket. Här finns smarta appar, molnbaserade programmiljöer och handfasta produkter för skogsbrukets olika skeden.

– Juryn har kommit till bedömningen av den innovativa nivån och den bedöms vara hög, säger Mattias. 

Elmia arrangerar sedan några år en liknande bedömning, Elmia Lantbruk Innovation Award. Senast den genomfördes var 2018 och då utdelades sju guldmedaljer och tre i valören silver.

Första jurymötet hölls på Vreta Kluster i Linköping. Juryn har en tuff uppgift att utvärdera många avancerade produkter. Från vänster; Mattias Pontén, projektledare SkogsElmia och juryns ordförande, Janne Näsström Frilandsjournalist inom skogsbranschen, Magnus Thor, forskningschef Skogforsk, Per Frankelius, docent Linköpings Universitet. Saknas på bilden: Göran Andersson, vd och skogsentreprenör ELA Skogsservice AB.

Publicerad
2019-04-05