Historiskt kulturarv tar plats bland nyheter

Under hela 1900-talets mitt var ÖSA synonymt med svenska skogsmaskiner av högsta kvalitet. Men 1993 flyttades all tillverkning från Filipstad till Finland och till slut avvecklades företaget. Minnet av fabriken lever kvar tack vare ÖSA Historiska förening.

Karl-Erik Jansson, till vänster, från ÖSA Historiska förening och Karl Erik Jonsson från Skogens veteraner.

Ett bevis på att ÖSA var pionjär inom mekaniseringen av skogsbruket i Sverige är den hydrostatiska transmissionen. Den första maskinen med den nya tekniken var Basmaskin ÖSA 270 som lanserades 1973. Resultatet var mjuk körning utan påfrestande vibrationer.

– I dag har alla skogsmaskiner hydrostatisk transmission, säger Karl-Erik Jonsson, ordförande för ÖSA Historiska förening, som jobbade på ÖSA i 30 år.
Men ÖSA var mer än högteknologiska skogsmaskiner. Grunden lades redan 1913 av bysmeden Jonas Östberg i den lilla byn Alfta i Ovanåkers kommun. När Jonas söner Martin och Gunnar klev in i företaget på 1950-talet blev det starten på några av världens bästa skogsmaskiner.

– Vi vill visa att det har funnits en fabrik som har betytt så otroligt mycket för orten. När den var som störst var det omkring 700 anställda och med allt runt omkring försörjde fabriken ytterligare 700 människor. Det här har dagens ungdom ingen aning om och därför vill vi bevara den teknik och kunskap som fanns i företaget, säger Karl-Erik Jonsson.

I början av 1980-talet fick ÖSA finska ägare och det blev starten på flera omorganisationer och namnbyten. Lite mer än tio år senare försvann tillverkningen från Sverige och allt fick ett slut 2000 när John Deere tog över den finska fabriken.
Karl-Erik Jonsson var kvar på marknadsavdelningen fram till 2000, men då under företagsnamnet Timberjack. När han började på ÖSA var planen att bara stanna i två år – men det blev hela 30 år.
– Det var ett väldigt roligt arbete och ÖSA hade en otrolig utveckling. Men det blev tufft för branschen när alla gamla skogsmaskiner skulle bytas ut. De blev allt bättre, vilket innebar att det behövdes färre maskiner, säger han.

ÖSA Historiska förening delar monterutrymme på Elmia Wood med Skogens veteraner och de delar även samma entusiastiska engagemang för skogen och skogsarbete. Den 23 september arrangeras den tredje träffen med Skogens veteraner där det finns möjlighet att se gamla skogsmaskiner i arbete.
– Skogens veteraner är en förening för oss som gillar att vara i skogen och som lever med det i vardagen. Vi visar ett kulturminne och vad som har hänt i utvecklingen av skogsmaskiner, säger Karl Erik Jansson från Skogens veteraner.

Publicerad
2017-06-08
Bilder
Karl-Erik Jansson, till vänster, från ÖSA Historiska förening och Karl Erik Jonsson från Skogens veteraner.
Karl-Erik Jansson, till vänster, från ÖSA Historiska förening och Karl Erik Jonsson från Skogens veteraner.