Gott om jobb för blivande skogsmästare

Vill du ha jobb som skogsmästare, då får du jobb. Det säger Anna Dahlin från Skogsmästarskolans studentkår. Hon är på Elmia Wood för att berätta mer om den unika utbildningen.

Anna Dahlin är på Elmia Wood för att informera om Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

Tre års studier på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg, med minst sex månaders arbetslivserfarenhet eller ett skogligt basår som grund. Det är vad som gäller för att sedan få titulera sig skogsmästare. Anna Dahlin, som själv är student på skolan, rekommenderar utbildningen till alla som är intresserade av skog.

– Arbetsmarknaden ser väldigt ljus ut. Det märks när vi pratar med företagen. Vill du ha jobb, får du jobb. Skolan har dessutom god kontakt med branschen, säger hon.

Utbildningen fokuserar på skogsekologi, skogsproduktion, skogsteknik och ekonomi. När studenterna kommer ut i arbetslivet är det oftast som virkesköpare, produktionsledare eller transportledare. Men det går att välja till kurser för att exempelvis bli mäklare. I den akademiska världen ligger en skogsmästarexamen mellan skogstekniker och jägmästare.

– Jag tycker egentligen att alla borde söka till skogsmästarprogrammet. Men det måste så klart finnas ett skogsintresse. Men det behöver inte bara vara ett intresse för produktion utan kan lika gärna vara för naturvård. Det är väldigt flytande, säger Anna Dahlin, som själv ser sig jobba med import och export av virke i framtiden.

Skogsmästarskolan, som funnits i Skinnskatteberg sedan 1945, är den enda skolan i Sverige som bedriver utbildningen. Varje år antas 45 elever.

Publicerad
2017-06-07
Bilder
Anna Dahlin är på Elmia Wood för att informera om Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.
Anna Dahlin är på Elmia Wood för att informera om Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.