CBI visar både krossning och flisning

Krossa eller flisa är frågan för många entreprenörer som producerar skogsbränsle. Den amerikanska maskintillverkaren CBI ser att trenden går åt krossning, men de visar både alternativen under Elmia Wood.

Den nya självgående krossen CBI 6400 kommer direkt från fabrik i USA till Elmia Wood.

Respektive teknik har sina fördelar men marknaden går mot fler krossar av flera skäl.

– En kross klarar sten, sand och andra föroreningar bättre. Dessutom kan den användas till andra uppgifter, säger Ulf Österroos, försäljningschef för CBI i Skandinavien.

Föroreningar är ett problem om det som ska sönderdelas efter en slutavverkning är grenar och toppar, GROT. Är platsen för uppläggning inte röjd är risken att småträd och buskar med rötter och jord följer med in i maskinen, med risk för driftstopp.  Krossar är också mer mångsidiga och förlänger säsongen för entreprenören, som då även kan utföra krossning av till exempel returträ och hushållssopor.


Nyheter direkt från fabrik

CBI gjorde entré i Europa för 20 år sedan, och platsen var just Elmia Wood. Då var de stora amerikanska maskinerna en sensation. Nu har marknaden vuxit ikapp maskinstorlekarna och CBI är en etablerad leverantör i Norden. I takt med att efterfrågan på biobränsle växer ökar också kapacitetsbehovet.

På Elmia Wood visar CBI två maskiner. Den ena är en flismaskin, ChipMax 484 VR, monterad på lastbil, en Volvo FMX 8 x 4. Den andra är krossen CBI 6400, en nyhet som anländer direkt från fabrik i USA till Elmia Wood.

– Den väger 40 ton, är självgående med band och styrs med fjärrkontroll, säger Ulf Österroos.

För den som står i valet mellan flisning och krossning demonstreras båda alternativen på Elmia Wood den 7 - 10 juni 2017.

Publicerad
2017-05-16
Bilder
Den nya självgående krossen CBI 6400 kommer direkt från fabrik i USA till Elmia Wood.
Den nya självgående krossen CBI 6400 kommer direkt från fabrik i USA till Elmia Wood.