Vimek fortsätter att växa

2014 slutade med en rekordomsättning – 2015 har börjat lika bra. Vimek från lilla Vindeln i Västerbotten fortsätter att växa.

– Det är klart att det är roligt att gå till jobbet just nu, säger vd:n Fredrik Lundberg. 

Vimek

Lilla Vindeln, 55 kilometer nordväst om Umeå, har bara 2 300 invånare – men det finns kompetens och produkter inom skogsindustrin som efterfrågas i allt fler länder i världen. Såväl Vimek som moderbolaget Cranab huserar där och sysselsätter mer än 200 personer och omsätter tillsammans hundratals miljoner kronor.

När bokslutet för 2014 nyligen presenterades visade den att Vimeks omsättning var 61 miljoner kronor, mer än någonsin tidigare.

Företagets små skotare och skördare har ökat i popularitet hos såväl privata skogsägare som hos större entreprenörer som vill komplettera sina tunga maskiner med mindre och smidigare för en skonsammare gallring.

Enligt Lundberg finns det ingen direkt hemlighet till succén, utan det är ett långsiktigt och strategiskt arbete som gett resultat.

– Som en liten tillverkare måste man vara ödmjuk och duktig i alla led. Det handlar mycket om attityd och inställning. Stort engagemang och en hög kompetens hos personalen och borgar för framgång, säger han.

Företaget fortsätter sin satsning i Nordamerika och ger sig nu också in på den brasilianska marknaden.

– Vi har kartlagt Brasilien under en längre tid och har långsiktiga planer där. Våra maskiner passar bra i Brasilien eftersom deras skogsbruk mest handlar om plantager.

Men det är inte bara exporten som ligger bakom företagets ökade omsättning. På hemmaplan ökar försäljningen också.

– Lika mycket som vi ökat internationellt har vi ökat i Sverige. Varje år har ungefär hälften av omsättningen kommit från export och hälften från försäljning inom landet och så är det fortfarande.

Lundberg ser ljust på framtiden – och tror att Vimek kommer att fortsätta att växa.

– Vi har en långsiktig plan på sju, åtta år framåt där vi vill växa tio procent per år. Det är en plan och takt som är realistiskt. Vi får hela tiden förfrågningar från nya marknader.

Under SkogsElmia kommer Vimek att ha en gemensam monter med systerföretaget Bracke Forest där produktnyheter för alla maskiner kommer att visas upp.

– Framför allt på våra stora maskiner, skotarna och skördarna, kommer det att visas upp en del nyheter. Det blir ordentliga facelifts, säger Lundberg.

Ett tiotal personer kommer att demonstrera de nya produkterna.

– Produktnyheterna är ett resultat i det nära samarbete vi har med våra kunder. Det är tack vare dem vi har kunnat utveckla våra produkter.

Publicerad
2015-05-13