Tjeckisk konkurrens om mindre skogsmaskiner

På SkogsElmia för åtta år sedan gjorde den tjeckiska skogsmaskintillverkaren Novotny ett försök att komma in på den svenska marknaden.
Det gick sådär.
– Nu finns efterfrågan på mindre skotare, säger Thomas Fransson hos den svenska representanten Fröseke Industriservice.

NovotnyPå årets SkogsElmia var det dags att visa upp maskiner från Tjeckien igen. Och nu var intresset stort, beroende på maskinernas storlek, steget under de etablerade tillverkarnas minsta maskiner med en lastkapacitet på 5 - 7,5 ton.

– Det finns ett uppdämt behov på marknaden av mindre skotare, säger Thomas Fransson.

Novotny har även en skördare under utveckling. Förhoppningen var att en prototyp skulle visas upp på SkogsElmia, men tillverkaren vill först genomföra omfattande tester på hemmaplan innan konstruktionen presenteras för den nordiska marknaden, som är den största i världen för kortvirkesmaskiner.

– Novotny bygger sina maskiner på komponenter från samma leverantörer som de stora tillverkarna, säger Thomas Fransson som inte hyser några tvivel om att skördaren liksom skotarna motsvarar entreprenörernas krav.

Tjeckien är dessutom en viktig exportmarknad för flera svenska tillverkare av maskiner steget mindre än Novotnys serie av skotare och den kommande skördaren. När de mindre maskinerna blir mer avancerade och kompetenta, finns en inhemsk konkurrent som med mål att även etablera sig på de nordiska marknaderna.

Publicerad
2015-06-05
Bilder