Premiär för skördaraggregat i byggsats på SkogsElmia

Skogen har fått sin gör det själv-leverantör. Företaget är finskt och heter Syketec. På Skogselmia 4-6 juni 2015 är det svensk premiär för skördaraggregat i byggsats.

Jobo ST75 från Syketec är avsett för traktorer och medelstora grävmaskiner.

Aggregatet har funnits en tid på den finska marknaden och utvecklades för självverksamma skogsägare.

– Intresset är stort för att bygga själv, men här i Finland väljer många ändå att köpa ett färdigt aggregat, säger Börje Fågelklo, teknisk direktör på Syketec.

Besparingen med ett skördaraggregat i platt paket ligger på runt 25 000 kronor. Styrsystemet kommer färdigt och själva bygget består av svetsning och montering. Byggtiden beräknas till 100 timmar.

– Vad som är mest ekonomiskt beror på hur mycket man tjänar på att arbeta med annat, säger Börje Fågelklo.

Utöver besparingen ser han två fördelar med att bygga själv. Dels tillfredsställelsen, dels lär sig självbyggaren aggregatet in i minsta detalj och klarar själv reparationer och underhåll.

För tillverkaren ställer byggsatser större krav på dokumentation än färdiga aggregat. Monteringsanvisningen är på närmare 250 sidor. Satsen består av 300 delar, varav det kompletta styrsystemet är en. Alla delar är märkta och kunderna kan ladda ned en 3D-modell av den färdiga produkten.

Aggregatet heter Jobo ST75 och är dimensionerat för traktorer och medelstora grävmaskiner. Det klarar träd med en rotdiameter på upp till 30 cm. Kvistningen sker med stegmatning, 75 cm i varje slag. Apteringslängden kan ställas i steg om 10 cm med 3 och 4,3 meter som förval.

Stegskördaren Jobo ST75 har sin svenska premiär på Skogselmia i skogarna söder om Jönköping. Mitt i en region med många självverksamma skogsägare och med en lång tradition av att göra själv.

Publicerad
2015-02-09