Ponsse lanserar nya motorer och ny skotare på SkogsElmia

Ponsse kommer till SkogsElmia med en till hälften ny skotare. Det är företagets minsta skotare, 10-tonnaren Gazelle.

– Den är ny framför midjan, berättar Eero Lukkarinen, VD för svenska Ponsse AB.

Nya Ponsse Gazelle, omkonstruerad framför midjan, har världspremiär på SkogsElmia.

En av nyheterna delar Gazelle med ytterligare nio skördare och skotare. Det är en nyutvecklad serie motorer som uppfyller de strängaste miljökraven enligt steg 4F. Med hjälp av efterförbränning och tillsats av Add Blue minskar föroreningarna radikalt. Maskinerna med den nya motorn har det gemensamma namnet 2015-serien.

– Vi har även förlängt serviceintervallen och förkortat tiden för dagligt underhåll genom att flytta fram servicepunkterna, säger Eero Lukkarinen.

Med den nya motorn är intervallet för stor service 1 800 timmar med mellanservice efter 900 timmar. Tidigare intervall var 600/1 200 timmar vilket redan det var längre än andra fabrikat.

Även hytten på Gazelle är en nykonstruktion med bättre arbetsmiljö och komfort för föraren.

Men den stora hyttnyheten återfinns på en annan skotare, som även den presenteras på SkogsElmia. Det är mellanskotaren Buffalo, med en lastkapacitet på upp till 15 ton, som nu har hytt med aktiv nivellering. Systemet heter ActiveFrame.

ActiveFrame har en extra ram för hytten som vinklas i sidled med hjälp av två kolvar. Systemet ändrar hyttens lutning t ex om maskinen kör över en stubbe. Nivelleringen reagerar snabbt och är en klar förbättring av förarens arbetsmiljö.

Det är världspremiär för Gazelle på SkogsElmia. Buffalo AF med nya hytten visas för första gången för allmänheten i Sverige. 

Läs fler nyheter här

Publicerad
2015-04-29
Bilder
Ponsse Buffalo med ActiveFrame visas för första gången för allmänheten på SkogsElmia.
Ponsse Buffalo med ActiveFrame visas för första gången för allmänheten på SkogsElmia.