Personalsatsning gav skogsentreprenör lönsamhet och priset Golden Logger

Skogsentreprenören Olle Olsson med företaget Röjdåfors Skogs AB är årets Golden Logger. Han fick priset på skogens branschmässa SkogsElmia.

En av hemligheterna är att merparten av personalen arbetar i ett skift.

Golden Logger 2015

Fyra av de fem finalisterna fanns på plats vid prisutdelningen på SkogsElmia. Ingen av dem visste vilken som skulle bli vinnare.

Efter att motiveringen lästs upp, var det Olle Olsson som bjöds upp på prispallen. Han driver Röjdåfors Skogs AB i Torsby med ett 35-tal anställda och 23 maskiner. Företaget har gått med vinst varje år de senaste tio åren. 

Långsiktigt arbete

Hemligheten är i långa stycken det förväntade. Ett långsiktigt arbete, ordning och reda och kunniga medarbetare. Men en faktor är oväntad – merparten av personalen jobbar bara dagskift.

– Skiftgång gjorde att vi förlorade duktiga medarbetare. Det är svårt att förena ett familjeliv med ett arbete i treskift, säger Olle Olsson.

Lösningen blev dagskift för alla, vilket gav andra fördelar. När varje förare har sin egen maskin så håller utrustningen bättre. Det finns även marginaler för maskinskador och utrymme att göra det lilla extra. Dessutom är det dyrt att hålla igång maskinerna dygnet runt, sju dagar i veckan.

– En maskin som står stilla över helgen med lön till två chaufförer kostar stora pengar, ger Olle Olsson som exempel. 

Diplom och resa

Röjdåfors Skog har fått ekvationen att gå ihop, med duktig personal som väljer att jobba kvar i skogen istället för att söka sig till andra branscher. Vilket nu belönades med utmärkelsen Golden Logger, som förutom ära och diplom är 5 000 kr samt en studieresa till Rumänien i samband med skogsmässan Forest Romania med Elmia som medarrangör. 

Golden Logger delades ut för tredje gången. Syftet är att lyfta fram goda föredömen för landets skogsentreprenörer. Vem som helst får nominera deltagarna i tävlingen och sedan görs en omsorgsfull gallring utifrån intervjuer med de nominerade, bokslut och andra fakta. Slutligen återstår fem finalister.

– Juryn väljer segraren utifrån fakta, utan att veta vilka företag det gäller, berättar Gustav Friberg från Skogforsk som är en av arrangörerna. 

Övriga nominerade till Golden Logger var Markus Andreasson, Dalshult Skog & Entreprenad i Perstorp, Ida Oderstål, M.II:O Entreprenad i Vilhelmina, Tomas Persson, PP Logging i Åsarna och Magnus Olofsson, Orangutang Skog & Naturvård i Frösön.

Golden Logger arrangeras av Elmia i samarbete med Skogforsk och Swedbank.

Publicerad
2015-06-04
Bilder