Nytänkande för flisning i skogen

En pressad flismarknad driver på innovationerna.
På SkogsElmia presenterades flera innovativa lösningar för sänkta kostnader.
En av dem var en nyskapande flishuggare från amerikanske CBI.

CBIEnheten är byggd för skogen och allt är monterat på en lastbilstrailer. Kranen är monterad på dragbilen.

– Det är amerikansk styrka i kombination med europeisk trailerfiness, sammanfattar företagets grundare, svensken Anders Ragnarsson.

Problemet som nyheten löser ser ut så här: Flisningsaggregatet körs in på en skogsbilväg. Materialet som ska flisas ligger på båda sidor av vägen. Det betyder att hela enheten måste vändas för att kunna mata in från båda sidorna. Det tar tid och minskar effektiviteten. Vad CBI har gjort är att mintera en komplett enhet på trailern där in och utmatningen kan svängas i båda riktningarna. Trailern kan stå kvar på samma plats och flisa allt material på en gång. Det svängbara utmaningsbandet gör det också enklare att fylla flera containrar efter varandra.

– Dessutom kan bakhjulen på trailern svängas med fjärrkontroll, vilket minskar svängradien och gör det enklare att köra det här ekipaget i skogen, säger Anders Ragnarsson.

Den mobila flisningsanläggningen som lanserades på SkogsElmia heter CBI 5400 Multiflex och är byggd för att köras på allmän väg enligt europeiskt reglemente. Höjden är 4 meter och bredden 2,55 m. Kraften kommer från en motor på 765 hästkrafter, vilket ger en kapacitet på upp till 140 ton i timmen.

Publicerad
2015-06-06
Bilder