Hybriddrivning sparar bränsle och ökar farten

Woodtiger är en hybridskotare av det annorlunda slaget.

Maskinen har två typer av transmission, hydrostatisk drivning och mekanisk.

– På väg fungerar skotaren som en vanlig traktor och kan köras i 30 km/h, säger Åke Johansson, konstruktör och företagsledare.

WoodtigerSkotare har normalt hydrostatisk drivning, vilket fungerar bättre i skogen. Nackdelen är att maskinen går långsamt på väg och att det finns risk för varmgång. Woodtiger har därför även installerat mekanisk transmission som bara driver framhjulen.  I skogen är maskinen sexhjulsdriven.

– Det är en enkel konstruktion som jag tror kommer att finnas på andra maskiner inom några år. Den mekaniska transmissionen minskar dessutom bränsleförbrukningen rejält och gör att skotaren kan användas även för andra uppgifter, säger Åke Johansson.

Om namnet är bekant så är han även mannen bakom Kranman, som gjorde sensation på Elmia 2001 med hydraulisk kran till fyrhjuling. Det blev en succé och därefter har Kranman utvecklat mer utrustning på samma tema för självverksamma skogsägare. Det senaste tillskottet är miniskotare under namnet Bison.

– Woodtiger är en proffsigare skotare, en gårdsmaskin för större självverksamma skogsägare, förklarar Åke Johansson.

Grunden till Woodtiger lanserades för några år sedan, men då var marknaden inte redo för maskinen. Sedan dess har den vidareutvecklats, bland annat med den unika hybriddrivningen. När marknaden nu ökar för mindre och proffsiga skogsmaskiner, så återupptogs utvecklingen och på årets SkogsElmia presenterades resultatet: Världens första skotare med hybriddrift.

Maskinen innehåller även annat nytänkande. Lastutrymmet är dimensionerat för massaved i fallande längder upp till fem meter. Kapaciteten är cirka 2,5 kubikmeter fub.

– Vi har ökat lastkapaciteten genom att välja en mindre kran, förklarar Åke Johansson.

En mindre kran betyder att främst lastningen tar lite längre tid. Men det kompenseras av att kranen väger 400 kg mot normala 750-800. Mellanskillnaden kan användas till last istället och det betyder att var sjätte körning försvinner.

Publicerad
2015-06-04
Bilder