Första skotaren från Sampo på SkogsElmia

På sommarens SkogsElmia visar Sampo Rosenlew för första gången i Sverige den nya skotaren FR28. Den stora nyheten är att det är en Samposkotare.

Den första skotaren från Sampo Rosenlew har svensk premiär på SkogsElmia.

Den finska tillverkaren har länge varit inriktad på skörd, först med tröskor inom lantbruket, därefter skördare i skogen.

– Skördarkunderna har efterlyst en skotare, förklarar Mikael Ingemarsson på Sampo Rosenlew.

Det beror på att entreprenörerna har goda erfarenheter av skördarna och att samma fabrikat sparar pengar i form av delvis samma reservdelar för båda maskintyperna, en serviceleverantör och så vidare.

Nya FR28 har 10 tons lastkapacitet och är tänkt att användas vid första- och andragallringar. Skotaren matchar Sampos just nu enda skördarmodell HR46. Den större skördaren 1066 är under omkonstruktion.

FR28 är något lättare än liknande skotare, har god framkomlighet och bygger på beprövade komponenter. Hytten är nykonstruerad med sikte på god förarmiljö. Målet för konstruktionen har varit hög tillgänglighet och därmed bättre ekonomi för skogsentreprenören.

Att Sampo satsar på maskiner för första- och andragallringar har sin förklaring i de finska och svenska skogarna. Behovet av nya maskiner ökar i denna storleksklass, beroende det stora och växande behovet av gallring. Frågan har länge diskuterats och nu ökar trycket på gallring.

– Om storleken på maskinerna anpassas till uppdragen så minskar entreprenörens kostnader, konstaterar Mikael Ingemarsson.

FR28 har tidigare visats i olika utvecklingsstadier på mässor i Finland. På SkogsElmia 4-6 juni visas det färdiga resultatet för första gången i Sverige.

Läs fler nyheter

Publicerad
2015-04-29