Första simulatorn för små skördare

De små skogsmaskinerna blir allt mer lika sina stora förebilder.

Datorstöd, rymliga hytter med god arbetsmiljö. På SkogsElmia presenterade Vimek ovanpå det en professionell skördarsimulator.

Wimek– Det är mycket realistiskt att köra skördaren i simulatorn, säger utvecklaren Anders Hansson som demonstrerade den på mässan.

Simulatorn har samma styrsystem och reglage som den riktiga skördaren Vimek 404 T5. Lägg till det visualisering på tre bildskärmar så blir resultatet så nära verkligheten man kan komma.

– Jag har själv testat att fälla och aptera träd på riktigt efter att ha tränat i simulatorn. Det är stora likheter mellan simulatorn och verkligheten, säger Anders Hansson.

Vimek ska använda simulatorn för utbildning och för att marknadsföra små maskiner i professionellt skogsbruk. I simulatorn blir det tydligt att en mindre maskin har fördelar särskilt i förstagallringar. Fler fördelar än att markskadorna minskar.

– Med en större maskin blir stickvägarna så breda att det inte blir särskilt mycket kvar att gallra. Följden blir att det inte blir ordentligt gallrat mellan stickvägarna, förklarar Anders Henriksson om visar två datorsimuleringar av förstagallring med liten respektive stor skördare.

Publicerad
2015-06-05
Bilder