En ny generation skogsägare ställer krav på miljö och förnyelse

Den nya generationen skogsägare tar greppet om skötseln av sina egna skogar. Deras mål är mer än avkastning. Minst lika viktigt är att skogen brukas på ett långsiktigt och miljöanpassat sätt. Det märktes tydligt på besökare och hos utställarna på årets SkogsElmia.

Ponsse

– Årets mässa var ett trendbrott. Nu ställer skogsägarna krav på att bolagen och entreprenörerna ska använda skonsam teknik för att minska markskador och andra ingrepp i naturen. I dag säljer vi 70 procent av maskinerna till professionella entreprenörer, säger Magnus Wallin, affärsutvecklingschef och grundare av maskintillverkaren Malwa, en av ett växande antal tillverkare av små skogsmaskiner för professionell användning.

SkogsElmia är nordens största skogsmässa. Flera tillverkare av större maskiner fanns på plats, bland dem Sampo Rosenlew och Ponsse. Sampo Rosenlew hade premiär för sin allra första skotare och Ponsse presenterade den uppgraderade skotaren Buffalo med Active Frame, aktiv nivellering av hytten på mässan.

– Vi har mött ett mycket stort intresse för den nya hytten. Det var en bra mässa med en stor andel entreprenörer bland besökarna, säger Carl-Henrik Hammar, ny VD för Ponsse Sverige.

SkogsElmia bjöd även på många andra premiärnyheter. Pewag från Österrike hade världspremiär för sina nyutvecklade band till skogsmaskiner, Tamtron visade sin nya kranvåg med trådlös överföring och ATV Lifeguard hade Europapremiär för en störtbåge specialdesignad för fyrhjulingar.

– Det finns en framåtanda i skogen som driver fram nya innovationer. När skogsägarna ställer nya krav blir skogsmässor en allt viktigare mötesplats för skogsbrukets olika aktörer och plattform för utveckling av nya produkter och tjänster. Flera av skogsbranschens större aktörer säger att de träffar lika många kunder, medlemmar eller leverantörer på mässans tre dagar som under hela resten av året. Det är klart att det sätter fart på utveckling och förändring, säger SkogsElmias mässansvarige Torbjörn Johnsen.

 

SkogsElmia samlade 26 168 besökare.

Nästa stora branschsamling är Elmia Wood 7-10 juni 2017.

Publicerad
2015-06-06
Bilder