Småskalig träförädling en hit bland trendsättarna

En av den småskaliga träförädlingen förespråkare, Erik Hjärtfors, levererar sina oslipade trämöbler till exklusiva villor i huvudstaden och inbjöds till hearing med jordbruksminister Eskil Erlandsson inför det riksomfattande projektet Skogsriket.

– Vi behandlades med samma respekt som skogsbolagens representanter, berättar Erik Hjärtfors.

Erik Hjärtfors driver en skogsfastighet på 35 hektar mitt i småland. Normalt skulle den lilla fastigheten bara ge ett litet tillskott, men är numera hela försörjningen för honom och ett varierade antal F-skattare.

– Hemligheten är att göra mer av skogen än att sälja timmer, säger han.

Mer innebär allt från att ordna turistevenemang i den egna skogen till att tillverka möbler av virke som han sågar själv. Och det är inga finputsade stilmöbler, utan grovt tillyxade skapelser av grånat trä. Eller möbler med karaktär som man också kan beskriva det som.

– När jag levererat möblerna har ag varit inne i designade lägenheter i Stockholm där man skapat en liten skog av tre björkstammar och lite mossa i ett hörn, berättar Erik.

Det är inte bara någon som han själv upplever. Han tillhör Småsågarnas Riksförbund och flera av deras medlemmar märker av samma trend. En av dem är Hans-Olof Lönn från Gästrikland som tillverkar möbler med ben av krokiga grenar och liknande.

– Efterfrågan växer på möbler med tydlig koppling till naturen och som inte går att köpa i vanliga butiker, säger han.

En del av dessa möbler visades under mässan SkogsElmia 26-28 maj. Mången äldre besökare undrade säkert om det var visning av enklare trädgårdsmöbler och häpnade när de fick veta att det handlar om den senaste trenden bland innefolket.

– Jag är övertygad om att den småskaliga träförädlingen är på väg åt samma håll som den svenska maten med närproducerat, lokala specialiteter och hantverksmässig tillverkning, säger Erik Hjärtfors.

Som bekräftelse på trenden kommer tre produkter av Erik Hjärtfors tillverkning att vara med i Sveriges mest sedda heminredningsprogram, Äntligen hemma i TV4.

Publicerad
2011-05-26
Bilder
– Småskaligt tillverkade möbler är en växande trend, säger Hans-Olof Lönn (t v) och Erik Hjärtfors.
Krogiga grenar tilltalar den trendkänsliga publiken i Stockholm.