Skogsbranschens starkaste kvinna

Det är inte ofta man ser skogens kraftkarlar få tårar i ögonen när en ung kvinna berättar om sitt liv som skotarförare.

Men det som Anna Utter berättade på ett inspirationsseminarium vid SkogsElmia i slutet av maj torde vara en av det svenska skogsbrukets mest imponerande prestationer.

Anna Utter fick vid 22 års ålder diagnosen EDS, en bindvävssjukdom som bland annat gör att kroppens alla leder riskerar att hoppa ur led. Ovanpå det fick hon några år senare en cancerdiagnos som hon är under behandling för.

– Jag är lycklig varje morgon som jag vaknar och mitt mål är att göra den här dagen så bra som möjligt för mig, min dotter och våra närmaste, berättade hon.

Den lilla konferenslokalen på mässområdet var sprängfylld, mestadels av grova skogskarlar som blev både tårögda och imponerade.

Anna jobba som skotarförare i sin fars företag. Även under dagens hårda reglemente skulle hon ha rätt till sjukpension. Men hon väljer att arbeta och med ett jobb som även bland män betraktas som tufft och påfrestande.

– Jag älskar mitt jobb. Trots min sjukdom kan jag lyfta stora träd och ta mig fram överallt i skogen, sa Anna Utter.

Inte nog med att hon arbetar heltid i skogen, hon kör rally och enduro, det senare med en fyrhjuling, och för att klara påfrestningarna har hon stöd för nacken. Om halskotorna hoppar ur led riskerar hon att bli totalförlamad. Ändå fortsätter hon.

– Jag vill inte sitta i en glasbubbla eller att människor tycker synd om mig. Jag vill leva, sa hon mycket bestämt.

Men hur klarar man av att gnistan vid liv när verkligheten stoppar in den ena pinnen efter det andra i hjulet. Svar, genom att bestämma sig för att fortsätta framåt och välja vilket liv man vill leva.

– Det är jag som måste bestämma, inte sjukdomen, ansåg hon.

Samtidigt har hon en reservplan om det blir omöjligt att köra skogsmaskin. Mellan behandlingarna mot cancer utbildade hon sig till journalist.

Den inspirerande föreläsningen ingick i satsningen på jämställdhet i skogen under SkogsElmia 2011. Som förebild är hon en extremt tuff brud i skör förpackning. Om Anna Utter klarar av ett heltidsjobb så finns det inget som hindrar kvinnor för att ta mer aktiv del i skogsbruket.

Alla som lyssnade till Anna Utters förläsning kan intyga att kraften som behövs i skogen inte sitter i armarna utan i livsviljan.

Publicerad
2011-05-27
Bilder
– Det är jag som bestämmer, inte min sjukdom, förklarade skotarföraren Anna Utter vid sin inspirerande föreläsning på SkogsElmia.
Anna Utters mod imponerade på grova karlar. Stark livsvilja är viktigare än starka armar även i skogen.