Skärpta avgaskrav ställer högre krav på oljor

Kraven på avgasrening blir allt större även på skogsmaskiner.

Men konsekvensen kan bli större förbrukning av smörjoljor.

– Testa oljan istället för att byta den, uppmanar Lars Ekmark på Agrol AB.

Agrol var en av flera oljeleverantörer som ställde ut på SkogsElmia. Besökarna hade många frågor om de nya avgaskraven och vilka konsekvenser de får.

– På nya skogsmaskiner kan man idag välja mellan partikelfilter och avgasrening med urea. 2014 blir det lag på båda typerna av rening, säger Lars Ekmark.

Oavsett vilken metod som används får det konsekvenser på den olja som används. Dels krävs andra kvaliteter, dels kan det bli tätare intervaller mellan bytena. Men istället för att byta olja så kan man testa den och byta när det verkligen behövs.

– Det kan skilja flera tusen timmars drifttid beroende på var och hur maskinen körs, konstaterar Lars Ekmark.

Agrol har tagit fram ett kit för självtest av olja. Fyll en liten flaska med ett prov, lägg i en påse och skicka till analys. Inom tio dagar kommer utlåtandet med e-post.

Det går lika bra att testa oljan i transmissionen, t ex vid köp av en begagnad maskin, eller få ett utlåtande om hydrauloljans kondition. För skogsentreprenörer torde det sistnämnda vara mest intressant. Hydraulsystemet i en större skogsmaskin innehåller upp till 450 liter olja á 75 kronor per liter.

 

Publicerad
2011-05-27
Bilder
– Skicka oljan på analys istället för att byta den efter ett visst antal timmar, uppmanar Lars Ekmark på Agrol.