Originalet till dagens trend kom redan 1989

SkogsElmia 2011 blev något av ett genombrott för små proffsmaskiner för skogsbruket.

Men originalet presenterades redan 1989, även den gången på SkogsElmia.

– Det året utnämndes vår Minimaster till årets nyhet på mässan, berättar Nils-Erik Nilsson, en av grundarna till Vimek.

På årets SkogsElmia lanserades den senaste versionen av gamla Minimaster. Den heter numera 630. Inget är kvar sedan den tiden, utom själva konceptet, en stabil fyrhjuling med drivning även på vagnen och kran. Med andra ord en åttahjulig skogsmaskin långt före den bestyckningen kom på stora skogsmaskiner.

1989 var Vimeks åttahjuling en främmande fågel. Många avfärdade den som en hobbymaskin med för hög prislapp. Till vilken nytta byggde man en så liten skogsmaskin av proffskomponenter? Dessutom var företaget på den tiden känt för att bygga traktorprocessorer.

Nyttan blev tydlig med åren. En händelse var extra viktig för det lilla företaget från Vindeln.

– Efter stormen Gudrun tog efterfrågan ordentlig fart, berättar Nils-Erik Nilsson.

Och sedan har det hållit i sig. Gamla minimaster är idag minstingen i en växande produktfamilj som även innefattare miniskotare och miniskördare för yrkesmässig användning.

– Minimastern har tillverkats i bortåt tusen exemplar. Idag tillverkar vi runt 100 maskiner om året och 40 procent går på export, berättar Nils-Erik Nilsson.

Publicerad
2011-05-27
Bilder
Föregångaren till dagens små proffsmaskiner presenterades redan 1989. Den syns i senaste version bakom Nils-Erik Nilsson, en av grundarna till Vimek.