Nu får alla tillgång till John Deeres lastutrymme

Nu är världens mest effektiva lastutrymme för skotare tillgängligt för alla.

På SkogsElmia passade utvecklaren Hultdins dessutom på att lansera det i två nya versioner, för gallring och skotning.

Det variabla lastutrymmet heter Active Load Space, ALS, och har varit exklusivt för maskintillverkaren John Deere sedan det lanserades på Elmia Wood 2001. Det har två funktioner, dels kan bankarna breddas, lastutrymmet förlängas och stöttorna höjas, dels vilar lastutrymmet på hydrauliska fjädrar som dessutom mäter lastens vikt och belastningen i realtid.

– Oberoende tester visar att John Deeres skotare med ALS är världens mest effektiva rundvirkesskotare, säger Huldtins vd Johan Ridderstråle.

Andra tillverkare har sina egna lösningar, men nu har den tioåriga ensamrätten gått ut och ALS är tillgängligt för alla och kan i teorin även eftermonteras på befintliga skotare.

– Men det är inte säkert att det är ekonomiskt försvarbart att göra ingreppet på äldre maskiner, påpekar Johan Ridderstråle.

Hultdins släpper nu tre storlekar av ALS-systemet fritt för alla tillverkare.

Dessutom lanseras en biokassett till de två största versionerna som gör att lastutrymmet kan expanderas från 28 till 75 kubikmeter. Vid lastning av grot är den inbyggda vågfunktionen extra viktig, för att optimera körningen.

Men den stora nyheten är ett aktivt lastutrymme för gallringsskotare 10-15 ton. Det har flera nya funktioner för att underlätta körning och lastning i bestånd. Breddningen är mindre än på de större varianterna, 1 meter istället för 1,6. Samtidigt har de tvådelade stöttorna blivit tredelade och kan både sänkas och höjas mer, från drygt en till 2,4 meter.

– Så högt lastar man visserligen inte, men stöttorna i toppläge ger en referens vid släppning utanför, säger Johan Ridderstråle.

Nyheten som fick mest uppmärksamhet på mässan var att lastutrymmet för gallring kan tiltas ±12,5 grader. De större modellerna kan tilltas 8 grader. Det förenklar arbetet när maskinen lutar och kan användas för att flytta tyngdpunkten i sida när markens bärighet är dåligt.

Slutligen har lastutrymmet fått en ny grind, som dels kan sänkas så att föraren får fritt synfält, dels genom att de skyddande plattjärnen har bytts ut mot vajrar för bättre sikt när grinden är uppe.

Publicerad
2011-05-28
Bilder
Efter tio år med ensamrätt för John Deere är lastutrymmet ALS fritt att användas av andra. Här den nya versionen för gallringsskotare som kan tiltas ±12,5 grader